Vraha chytili po 27 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vraha chytili po 27 letech!

Hajný přistihl dva pytláky a to se mu stalo osudným.
Hajný přistihl dva pytláky a to se mu stalo osudným. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Sekaným olovem postřelil 20. listopadu 1870 hajného Františka M. (†43) v lese u Dětřichova na Liberecku neznámý pytlák. Trefil ho do obličeje a do prsou. Smrtelně zraněný František M. druhého dne zemřel. Vraha odhalili až po sedmadvaceti letech.

Po zavražděném hajném zůstala zoufalá vdova a čtyři malé děti. Až po dlouhých letech se pozůstalí dozvěděli, kdo a proč hajného poslal na věčnost. Osudného dne se vraceli z pytlácké výpravy Bernard K. a jeho švagr Antonín R. Náhodně potkali polesného, který oběma na dálku začal hrozit holí. Ačkoliv ho Bernard K. varoval, Antonín R. na hajného vystřelil a těžce ho zranil. Nešťastníka později našel v lese dřevorubec R., který ho donesl do hájovny. Tam František M. dodýchal. Bernard K. stanul v roce 1896 před soudem za vraždu obchodnice E. z Václavic, za což dostal absolutní trest.

Když pochopil, že je pro něj vše ztraceno, chtěl ulevit svému svědomí a přiznal se i k vraždě hajného. Tím ovšem udal i Antonína R. Ten nejprve dostal také trest smrti, jeho advokát však docílil obnovy procesu a nový rozsudek zněl – dvanáct let tuhého kriminálu. Antonín R. si trest odseděl a po propuštění se dožil vysokého věku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.