Vraha přemohla tuberkulóza! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vraha přemohla tuberkulóza!

Vrah v cele zemřel na plicní chorobu.
Vrah v cele zemřel na plicní chorobu. (Ilustrační foto Scom)

Vrchního velitele strážmistra Jaroslava L., velitele četnické stanice Křenovice na Vyškovsku, zákeřně postřelil v říjnu 1937 při kontrole dokladů neznámý ničema z pistole ráže 7,65 mm. Dříve než spravedlnost dostihla pachatele choroba plic.

Rozsáhlé pátrání po vrahovi vedl okresní velitel poručík František S. z Vyškova. Zapojila se i hlídka pátrací stanice v Brně. Protože na místě nešťastné události četníci našli stvrzenku o zaplacení poplatku za rádio na jméno N., domnívali se, že právě tento skladník je vrahem Jaroslava L. Ten ale vizáží neodpovídal popisu prchajícího zločince, kterého zblízka viděl železniční zřízenec Jakub R. Četníci zjistili, že stvrzenku s dalšími předměty kdosi skladníkovi N. ukradl.

Pátrání po vrahovi křenovického vrchního strážmistra trvalo přes půl roku. Až 28. dubna 1938 byl zatčen gauner jménem Josef W., pachatel celé řady drzých vloupaček na Znojemsku. Další vyšetřování prokázalo, že právě W. spáchal jak vraždu Jaroslava L., tak i 14 jiných pokusů o vraždu a neuvěřitelných 246 vloupání do obchodů, hostinců, bytů i kostelů. Soudní proces a očekávanou šibenici však předběhla tuberkulóza, které Josef W. ve vyšetřovací vazbě podlehl.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.