Drzý podvodník ošidil padesát důvěřivců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Drzý podvodník ošidil padesát důvěřivců!

Podvodník se nechal zaměstnat jako pokrývač.
Podvodník se nechal zaměstnat jako pokrývač. (Ilustrační foto Scom)

Podvodníci, dnes zvaní šmejdi, řádili i v padesátých letech minulého století. Drzý nepoctivec František N. (25) okrádal v květnu 1956 důvěřivé venkovany ve Vítkově na severu Moravy.

František N. se nechal na státním statku ve Vítkově na severu Moravy zaměstnat jako pokrývač a ve »volném čase« se věnoval troufalým podvodům v okolí. Začal v nedaleké Březové, kde se pokusil vykrást domek rolníka Z. Otevřeným oknem vlezl dovnitř, sebral čtyři zlaté prsteny a mířil pryč, když před domkem potkal domácí paní. Okamžitě se jí představil jako kontrolor elektrického vedení a doslova jí vynadal, že dráty v jejich domě jsou vadné.


Vzápětí jí vyměřil »pokutu«, inkasoval příslušnou sumu a i se zlatými prsteny odešel. Celkem uskutečnil František N. podobných »kontrol« v obcích kolem Vítkova na padesát. Přitom ukládal »pokuty« ve výši od 5 do 300 korun a zabavoval »pojistky neodpovídající předpisům«. V některých případech dokonce »vadné vedení« kleštěmi odstřihl. Teprve pak ho Veřejná bezpečnost zatkla. Podle dobového tisku drzý podvodník hřešil na »přílišnou důvěřivost občanů, kteří mu bez prokázání totožnosti uvěřili a peníze vskutku zaplatili«. Nepoctivec skončil před soudem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.