Na kraji Prokopského údolí našli zastřelené dvě třináctileté školačky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Na kraji Prokopského údolí našli zastřelené dvě třináctileté školačky

Prokopské údolí bylo svědkem dvojnásobné vraždy. (ilustrační foto)
Prokopské údolí bylo svědkem dvojnásobné vraždy. (ilustrační foto) (ČTK, ara)

Kamarádky Jana a Jarmila (obě †13) z Prahy 5 se 8. července 1968 nevrátily domů z procházky. Veřejná bezpečnost znepokojeným rodinám doporučila počkat, že teenagerky jistě přijdou. A tak pátrání zorganizovali příbuzní a sousedé.

Na kraji Prokopského údolí objevil Janin otec dvě mrtvoly. Dívky kdosi zastřelil, a to šesti projektily. Až pak se kriminalisté rozhoupali a začali hledat vraha. Ten střílel z pistole ČZ-vzor 50, ráže 7,65 mm. Brzy se policie začala zajímat o Františka Z. (19), o němž se vědělo, že před časem sháněl pistoli!

Při domovní prohlídce se ale nenašla, dívky prý neznal a známý mu potvrdil alibi. V listopadu 1968 vyšetřovatel případ odložil. Až 15. března 1974 detektivové vyhledali Františka Z. v souvislosti s jinou vraždou. A zažili šok! Mladík se doznal k usmrcení děvčat z Prokopského údolí. Pak ale svá slova zase odvolal…

V kruhu známých však o své vině na smrti dívek dál mluvil. Když to policisté zjistili, 12. listopadu 1980 ho zadrželi. Překvapivě začal sám vypovídat. Osudného dne si chtěl vyzkoušet nelegálně koupenou pistoli. Náhodně zasáhl Janu. A Jarmilu, jež vše viděla, zastřelil vzápětí, aby nemohla svědčit. Dostal 25 let vězení. Odseděl si necelých dvacet, pak byl propuštěn na podmínku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.