Italský invalida si přijel do českých lázní pro smrt: Vraždila bezcitná blondýnka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Italský invalida si přijel do českých lázní pro smrt: Vraždila bezcitná blondýnka!

Bývalý kriminalista Josef Vitman ukazuje dům, kde blondýnka v lázních bydlela.
Bývalý kriminalista Josef Vitman ukazuje dům, kde blondýnka v lázních bydlela. (Aha! - Martin Pekárek)

V pořadí čtvrtý příběh kriminálního seriálu Veteránů policie ČR se odehrál ve Zlínském kraji, konkrétně v malebných Luhačovicích. Na zvláště odpornou vraždu vozíčkáře, která se v tomto lázeňském městě odehrála v roce 1998, vzpomíná bývalý dlouholetý zlínský kriminalista Josef Vitman (69).

„V létě roku1998 jsme dostali hlášku, že v Luhačovicích byl v jednom penzionu v Rumunské ulici nalezen mrtvý host,“ vzpomíná na osudný den bývalý zlínský kriminalista Josef Vitman. Asi padesátiletého vozíčkáře nalezla majitelka penzionu a podle popisu situace bylo zřejmé, že se jedná o násilný čin.

Pachatel vraždil lahví od vína

Když kriminalisté dorazili na místo činu, naskytl se jim smutný obrázek. Na kraji postele ležel nohama dolů napolo svlečený muž s rozbitou a zkrvavenou hlavou, na zemi se válela roztříštěná lahev od vína. Vyšlo najevo, že mrtvý muž je invalidní vozíčkář z Itálie, který v létě navštěvoval lázeňského město opakovaně a v okolí byl poměrně známý. Přítomný lékař potvrdil, že muž byl zavražděn údery lahví do hlavy. Kriminalisté provedli ohledání místa činu a část výjezdové skupiny začala s výslechy ostatních hostů penzionu, převážně Ukrajinců. Prověřovaly se také místní známé firmy, včetně bezdomovců a násilníků, a rutinní práce přinesla i první poznatky.

Záhadná blondýnka

Ve zválené posteli byl nalezen utržený medailonek slona, který mohl být pro policisty důležitým vodítkem, stejně jako svědectví číšníka z nedaleké restaurace Oáza. Ten vypověděl, že cizinec na vozíčku tam strávil večer před svou smrtí ve společnosti mladé blondýnky, se kterou nebyl spatřen poprvé. Asi dvacetiletá dívka se sádrou na pravé ruce nebyla místní a zřejmě přes léto pracovala jako brigádnice v některé z lázeňských restaurací. Kriminalisté tak získali celkem dobrý popis neznámé společnice zavražděného Itala, ztracený medailonek a pátrání nabralo nový směr. Záhadná dívka se od té doby v restauraci již neukázala.

Sádra na ruce a obrázek slona

Policisté prověřili desítky blondýnek, a jak se později ukázalo, v sítu uvízla i podezřelá přítelkyně zavražděného. Chybou dvou mladých policistů se jí však podařilo uniknout. Protože u sebe neměla doklady, mladíci se spokojili s nahlášenými údaji, které se při bližším prošetřování ukázaly jako smyšlené. Pátrání se proto soustředilo na tuto neznámou blondýnku. Protože hledaná měla v předvečer vraždy na pravé ruce sádru, zajeli kriminalisté na úrazovku do Zlína, aby prověřili, které mladé dívky byly v určitou dobu s podobným zraněním ošetřeny. Úrazovka se tak stala prvním záchytným bodem k identifikaci hledané blondýny. Kriminalisté brzy získali jméno jedné z podezřelých, která ještě nedávno pracovala v Luhačovicích jako servírka a bydlela v hotelu poblíž přehrady. Při domovní prohlídce, která se uskutečnila za její nepřítomnosti, byl v hotelovém pokoji nalezen dopis od její osmileté sestry s přáním k narozeninám. Na stránce byla nakreslená figurka slona, kterého dívenka své starší sestře poslala. Kresba byla totožná s medailonkem nalezeným v hotelové posteli.

Plnoletost oslavila ve vazbě

Po podezřelé dívce bylo vyhlášeno pátrání. Na trvalé adrese v Novém Jičíně se z počátku nezdržovala, dům však byl hlídán místní policií. O několik dní později spadla klec, a dívka byla zadržena. Policisté měli i štěstí. Při kontrole okolních popelnic se našla i její zkrvavená sádra. Když si pro sedmnáctiletou dívku kriminalista Josef Vitman do místa jejího bydliště přijel, zapírala a chovala se arogantně. Usvědčily ji až nezvratné důkazy. Mladá vražedkyně byla odsouzena na 13 let vězení. I když jí v době vraždy bylo teprve sedmnáct, její brutální čin byl ohodnocen jako zvlášť zavrženíhodný. Své osmnácté narozeniny tak již oslavila ve vazbě. Ode dne vraždy až do jejího vyřešení uplynuly necelé dva měsíce.



Názor psychiatra doc. MUDr. Jaroslava Zvěřiny CSc.
Vztek posílený alkoholem
Tato dívka zřejmě vraždila v afektu vzteku, který se občas vyskytuje například u prostitutek. Některé z nich své zákazníky ve skutečnosti nenávidí. Primárním motivem je tedy vztek, možná posílený alkoholem nebo drogami. V tomto případě je možné, že podle jejího chápání prokazovala tomuto handicapovanému muži určitou službu, kterou jí on nechtěl dostatečně finančně vynahradit. Navíc takto nezralá osoba si se svým chováním často ani sama neví rady.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.