Zdravá střeva - Další bylinky pro lepší zažívání...
Příroda nám nabízí spoustu darů, které můžeme využít pro naše zdraví. Bylinkářka Dita Oškerová vám poradí, jaké bylinky pomohou nastolit rovnováhu v těle, zvlášť v trávicím traktu.
Máta peprná
Pro svou výtečnou chuť je velice oblíbená a využívána. Zmírňuje pálení žáhy a plynatost, podporuje zdravou žaludeční sekreci a uvolňuje křeče žaludku. Je také výborná při bolestech žaludku způsobené konzumací tučného jídla. Pozor na nadměrné užívání máty by si však měly dát především kojící ženy, jelikož máta zastavuje laktaci.
Meduňka lékařská
Pyšní se podobnými vlastnostmi jako máta – kromě toho jde o celkově uklidňující bylinku, kterou oceníte především při touze po zklidnění a snadnějším usínání. Je vhodná spíše na doléčení bolavého žaludku – na akutní stavy použijte spíše silnější bylinky (mátu, kopr). Ideální je uvařit si meduňkový čaj.
Muškátový oříšek
V lidovém léčitelství má nenahraditelné místo a může pomoci od mnoha zdravotních neduhů. Navíc látky v něm obsažené podporují chuť k jídlu, působí proti křečím v břiše a nadýmání. Kromě toho, že jídlu přidají zajímavou chuť, ho činí i lépe stravitelným. Pokud vás trápí nadýmání, průjem nebo potřebujete zlepšit trávení, můžete muškátový oříšek užívat i samotný. Je ale třeba dbát na dávkování, kdy úplně postačí užít po jídle nastrouhaný oříšek na špičce nože a zapít vodou. Užíváme maximálně 2x denně.
Ostropestřec mariánský
Tento známý bodlák se využívají k léčbě a regeneraci jater. Užívá se při všech druzích jaterního onemocnění, včetně infekční žloutenky a mononukleózy, při poruchách činnosti žlučníku nebo při žlučníkových kamenech. Je vhodný i při cirhóze, otravách nejrůznějšího druhu nebo následcích poškození orgánů při dlouhodobém užívání alkoholu. Využívají se z něj především semena, která lze konzumovat i přímo, ideálně rozdrcená na prášek.
Zeměžluč okolíkatá
Je skvělou bylinkou při žaludečních a dvanácterníkových vředech, překyselení žaludku, pálení žáhy a při častém říhání. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, posiluje funkci žlučníku, jater, slinivky i sleziny, působí při nechutenství a metabolických poruchách. Posiluje imunitu, zvyšuje krevní tlak, vyhání z těla parazity a pomáhá při infekčních chorobách. Má výrazně hořkou chuť a bývá součástí mnoha bylinných směsí na podporu dobrého zažívání.
Více o zdraví střev najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.