Téma: Když vám zbude v kuchyni...

Máte rádi pořádně hustý vývar plný mrkve, petržele a celeru, není pro vás lepší příloha než bramborová kaše, neumíte si představit čaj bez citronu, snídani bez míchaných vajec, svačinu bez banánu a večeři bez okurkového salátu? Jenže z ovoce zbudou kůry nebo slupky, z kořenové zeleniny spousta odřezků a listů, nemluvě o prázdných skořápkách, ztvrdlém pečivu, sýrech a nejrůznějších odkrojcích uzenin, které končí v lepším případě na zahradě v kompostu. V tom horším v odpadkovém koši a v popelnici. Není přece jen škoda to všechno vyhodit? Zkuste dát zbytkům z kuchyně nový smysl. Poradíme, jak je využít při dalším vaření, ale i jinde v domácnosti.
Z ODŘEZKŮ ZELENINY MŮŽETE MÍT:
Vývar do zásoby
* Není nad to mít doma hotový vývar do zásoby. Zamražený po jednotlivých porcích bude vždy po ruce a poslouží jako základ do polévek. Právě při jeho přípravě zužitkujete nejrůznější zbytky zeleniny, které jste dříve byli zvyklí vyhazovat do koše. Hodit se vám bude vše, co jste nespotřebovali: slupky z mrkve a další kořenové zeleniny, hnědé slupky z cibule, natě, listy, různé odřezky, dužiny se semínky, nožičky hub, košťály i povadlé bylinky, které jste nestihli použít.
* Všechny tyto zbytky a odřezky si dávejte na vyhrazené místo v ledničce, ale pozor, schraňujte je tam maximálně tři dny. A hlavně je občas zkontrolujte, aby nezačaly plesnivět! Až jich budete mít přiměřené množství, nasypte je do hrnce, zalijte vodou a uvařte z nich vývar.
* Další varianta: ukládejte zeleninové zbytky rovnou do mrazáku, tedy lépe řečeno do většího pytlíku ideálně na zipový uzávěr. Pokud do něj přidáte třeba kousíček slaniny nebo pár obraných kuřecích kostí, budoucí vývar bude mít o to větší šmrnc. Pak už ho zbývá jen ochutit kořením, solí a pepřem.
Koření à la vegeta
Ze zeleninových zbytků si můžete docela snadno vyrobit skvělou domácí vegetu, která navíc nebude obsahovat žádné zdraví škodlivé glutamáty. Hodit se vám budou nejrůznější slupky, hlavně z mrkve, celeru a petržele. Dobře je omyjte a očistěte, pokrájejte na drobné kousky, poklaďte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a usušte (v sušičce potravin nebo v troubě). Kdo chce, může slupky po usušení rozemlít na prášek.
Pesto nejen k těstovinám
Zbyly vám při vaření zelené natě od mrkve, petržele nebo ředkviček? V odpadkovém koši by končit neměly, naopak si z nich vytvoříte perfektní domácí pesto, které ozvláštní těstovinový pokrm, nebo ho využijete třeba jako základ na jednohubky. Jak na to? Zelené natě rozmixuje s česnekem, solí, oříšky či semínky a vše zalijte kvalitním olejem. Pesto skladujte v ledničce, v chladu by mělo vydržet pár měsíců, ale bude tak dobré, že určitě zmizí dřív!
Chutnější polévka
Pokud jste dosud při vaření opomíjeli košťály (z květáku, kedlubny, brokolice, zelí apod.), pak to od příště zkuste napravit. Pečlivě je okrájejte nebo oloupejte, očistěte a rozkrájejte na drobné kousky. Pokud je pak přihodíte do polévky či nějakého zeleninového pokrmu, změknou a jídlu dodají výraznější chuť. Tužší košťály brokolice nebo květáku se dají zpracovat i jinak: můžete je nastrouhat na jemnějším struhadle. Užijete je pak jako přísadu do slaných nákypů nebo karbanátků.
Více o tom, co se zbytky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 33.