Když vás trápí střevní chřipka: Na průjem zabírá čištěný jíl, říká odbornice!
MUDr. Stanislava Šimková,primářka Infekčního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze 4, odpovídá na otázky, které by vás v souvislosti se střevní chřipkou měly zajímat.
Paní doktorko, co přesně znamená gastroenteritida?
„Jde o název pro zánětlivé stavy různého původu, postihující trávicí trakt. Prvotní „manifestací“ je průjem, který bývá doprovázen horečkou, zvracením a bolestmi břicha. Původci průjmu infekčního původu mohou být viry, bakterie, toxiny či paraziti. Průjem ale může být i neinfekční, mnohdy z důvodu kontaminace potravin střevními bakteriemi při jejich nevhodné tepelné úpravě nebo uchovávání.“
Podle čeho se diagnostikuje?
„Klinicky podle symptomů. Původce onemocnění se určuje kultivací stolice, průkazem virových antigenů či mikroskopickým vyšetřením stolice ke stanovení, zda obsahuje vajíčka parazitů.“
Jaký přípravek byste na problémy doporučila?
„Pro všechny typy průjmových onemocnění a pro všechny věkové skupiny pacientů včetně kojenců je vhodným léčebným prostředkem Sorbecta. Jde o vysoce čištěný jíl, který je schopen speciálním mechanismem chránit střevní sliznici proti škodlivým látkám, mechanicky navázat toxiny produkované patogenními bakteriemi a tím urychlovat léčbu. Ze střeva se nevstřebává, neurychluje střevní peristaltiku a vylučuje se stolicí, nikoliv játry a ledvinami.“
Na tohle nezapomínejte…
1. Konzumujte jen vhodně tepelně upravená jídla, obzvlášť v teplém jarním nebo letním počasí.
2. Nepodceňujte střevní chřipku u dětí a starších osob. Doplňujte tekutiny, hrozí dehydratace.
3. Užívejte pouze přípravky, které nezatíží váš organismus.
4. Při léčbě dodržujte dietní opatření a vhodný pitný režim.
5. Pokud příznaky gastroenteritidy ani po několika dnech neodezní, vyhledejte neprodleně lékaře.