Není koláč jako koláč: Upečte si frgály!
Na Hanou za olomouckými tvarůžky, do Krkonoš na houbového kubu, do jižních Čech na kapra právě vytaženého z rybníka… Cestovat lze i za dobrotami typickými pro daný kraj. Už se vám po všech těch chodech sbíhají sliny na sladkou tečku? Jednu takovou připravují pekaři na Valašsku podle ustáleného výrobního postupu již několik století. Řeč je o frgálu, velkém koláči, který společně se slivovicí či polévkou kyselicí patří k tamním nejznámějším specialitám. Až budete mít plné nohy toulání po beskydských kopcích, sejděte dolů a ochutnávejte. Ať už v restauracích nebo jen u stánků, kterých je podle silnic dost. A pokud si frgál zamilujete, je tu návod, jak si ho upéct doma. Průvodkyní bude vyučená cukrářka Pavla (26), rodačka z Velkých Karlovic (najdete je nedaleko od Rožnova pod Radhoštěm a kousíček od hranic se Slovenskem - pozn. red.), která těmto koláčům propadla před jedenácti lety.
Trocha historie na úvod…
Věděli jste, že první písemné zmínky o frgálu pocházejí již z roku 1826? Původně se tak označoval „nepodarek“, tedy nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo většinou na Vánoce, Velikonoce, ale také ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách je pak měl i o nedělích.
Který je ten „pravý…
Frgál je unikátním pekařským výrobkem, který nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením EU. Pod pojmem „valašský frgál“ nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska a splňující několik parametrů. „Pravý“ valašský frgál má mít například v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní, převážně sladkou, A jaké jsou nejčastější? Hrušky, tvaroh, mák, povidla.
Na festival (nejen) za frgály
Valašské Velké Karlovice ovládne začátkem října Karlovský gastrofestival. „A právě na něm si lidé mohou výrobu frgálů vyzkoušet pod vedením profesionálních pekařek v naší manufaktuře. Příležitost bude i koupit si je na farmářském trhu a těšit se můžete také na tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických koláčů,“ zve Martina Žáčková z Resortu Valachy. Letošní 8. ročník se uskuteční o víkendu 1. a 2. října a nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit na více než deseti místech uprostřed Beskyd, v karlovickém údolí Léskové, a spoustu dalších doprovodných akcí. S výjimkou galavečeří je vstup na program gastrofestivalu zdarma.