Česnek a další pomocníci z přírody: Věděla jste, že cibule ničí kvasinky a parazity?

V přírodě se nachází řada účinných prostředků, které umějí zvýšit naši imunitu, poradit si se začínající nemocí nebo výrazně podpořit léčbu naordinovanou od lékaře. A řadu z nich třeba máme navíc úplně běžně v lednici nebo ve spíži. Které to jsou?
Česnek
Co umí: je pravděpodobně nejsilnějším přírodním antibiotikem, působí také proti mnoha virům. Jeho antimikrobiální účinky pomáhají při boji s bolestmi v krku, rýmou, b chřipkou, průduškovými i plicními infekcemi. průduškový také proti plísním a různým mi. Velmi účinný je proti střevním bakteriím či parazitům. Kromě ným bakterií toho posiluje srdce a krevní oběh a zpomaluje k proces s stárnutí.
Jak ho používat: nejlépe za syrova. Když vás začne bolet syrov krku, rozžvýkejte denně let v - 2 stroužky česneku. Variantou jsou česnekové potravinové doplňky, které koupíte v lékárně.
Křen
Co umí: působí proti virům, bakteriím a plísním, rozpouští hleny v těle a čistí krev. Pozitivně povzbuzuje činnost jater, žaludku a střev, posiluje imunitu, snižuje tlak a má mírné močopudné účinky. Dokáže si velice dobře obře poradit se začínající infekcí. Obklady z křenu se přikládají při zánětech a bolestech svalů a kloubů.
Jak ho použít: léčivý je hlavně syrový, tepelnou úpravou se jeho léčivé účinky výrazně zmenšují. Nemá se však používat ve vysokých dávkách, protože by mohl dráždit sliznice. Ideální množství jsou maximálně dvě lžíce čerstvého nastrouhaného křenu denně. Zředěnou šťávu můžete kloktat při angíně.
Echinacea
Co umí: pomáhá ničit bakterie a viry v organismu. Nejčastěji se používá při zánětu dýchacích ch ce cest a chřipce, dobře se uplatní i při infekcích močových cest, zánětu středního ucha či herpetických ckých in infekcích. Působí tak, že stimuluje buňky imunitního systému, které ré jsou hlavní zbraní v boji proti infekci.
Jak ji používat: koupíte ji ve formě čaje nebo jako potravinový doplněk, v podobě tablet, kapek nebo sirupu. Její organismus účinky jsou však krátkodobé, proto se musí brát v kratších intervalech.
Borůvky
Co umí: chrání proti virům a bakteriím, které mají tendence napadat sliznice, ice, tudíž dobře léčí rýmu i chřipku. Kromě toho staví průjem, čistí střeva a díky vysokému obsahu vitaminů a antioxidantů posilují imunitu. Obsahují také karoten, který udržuje zrak v dobré kondici, a železo. Jsou výborné pro diabetiky, protože dokážou snižovat hladinu cukru v krvi.
Jak je používat: nemusí být čerstvé, mohou být sušené, mražené nebo v kompotu. Stejně léčivé jsou i lístky této rostliny, ze kterých se dělá čaj.
Co umí: kromě řady důležitých vitaminů obsahují také látky, který snižují pH moči a vytvářejí tak prostředí nevhodné pro bakterie. Uplatní se tedy především jako podpůrný prostředek při urologických onemocněních, jako je zánět močového měchýře, ledvin či prostaty. Zlepšují také průběh viróz a pomáhají ty. Zle problémech s pohybovým ústrojím.
Jak je používat: v čerstvých brusinkových vých h šťávách, jako potravinový doplněk.
Cibule
Co umí: je silně antiseptická a antibakteriální. Díky obsahu sloučeniny síry pomáhá léčit onemocnění dýchacích cest, podporuje pocení, je vynikající na bolest v krku, rýmu, záněty dutin, ulehčuje odkašlávání, jelikož rozpouští hleny v těle. Kromě toho pomáhá snižovat vysoký tlak a hodnoty cukru v krvi, posiluje srdce a krevní oběh, podporuje krvetvorbu, vyhání parazity a ničí kvasinky. Je močopudná a má tak pozitivní vliv na močové cesty.
Jak ji používat: ideálně syrovou, třeba s chlebem nebo v salátu. Připravit si můžete například i cibulový čaj: dvě nadrobno nakrájené cibule povařte v 500 ml vody. Poté sceďte, oslaďte medem a pijte několikrát za den.
Co umí: působí antisepticky a protizánětlivě, zmírňuje bolesti svalů a kloubů, pomáhá při migrénách a uklidňuje při nervovém vypětí. Je známý svými pozitivními účinky při různých zažívacích potížích, od plynatosti až po těžší nevolnosti a zvracení. Velmi dobře působí proti infekcím horních cest dýchacích.
Jak ho používat: nejlepší je samozřejmě čerstvý, koupit se dá i jako potravinový doplněk. Mnozí lidoví léčitelé doporučují při nachlazení nebo viróze žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo užívání lžíce medu s vymačkanou šťávou z kořene zázvoru.
Lichořeřišnice
Co umí: je silným přírodním antibiotikem. Působí C proti všem kmenům stafylokoků, mnoha druhům bí pr streptokoků i řadě dalších bakterií a virů. Je výjimečná strep především v tom, že navzdory svým silným účinkům je velmi šetrná, neničí přirozenou mikroflóru střev ani jiných sliznic. Používá se především flóru při in infekcích močových cest, dokáže si však velice účinně poradit i s infekcemi horních a dolních cest dýchacích.
Jak ji používat: v čerstvém stavu nebo sušenou, ve for formě nálevů nebo lihového roztoku.