Houby - Jaký mají přínos pro zdraví a na co si dát pozor?

Houbařská sezona je v plném proudu. Zatímco milovníci sluníčka a koupání se v létě těší především na teplé dny bez deště, nadšenci, co jsou schopni hodiny pobíhat po lese a hledat houby, se modlí, aby do toho i pořádně zapršelo. Češi jsou považováni za nejvášnivější houbaře vůbec, houby jsou také nedílnou součástí naší kuchyně. To ale neznamená, že o houbách víme úplně všechno. V čem jsou houby prospěšné? Kdy je konzumovat a s nimi správně zacházet?
Zdravé, ale těžké
Houby jsou nejen chutným pokrmem, ale jsou i zdravé a prospěšné pro náš organismus. Mají nízký obsah kalorií, neobsahují téměř žádné tuky. Houby jsou poměrně vodnaté, obsah vody v nich dosahuje až 92 % vody. Z vitaminů můžeme v houbách nalézt vitamíny skupiny D, B hlavně biotin, B1, kyselinu nikotinovou apod. Z minerálů dominují fosfor a draslík, zinek a další. S jejich spotřebou bychom to ale neměli přehánět. Jsou totiž pro člověka poměrně těžko stravitelné. Rozhodně se pak houby nedoporučují jedincům s trávicími obtížemi a dětem do 7 let. „Při konzumaci hub je potřeba pamatovat na jejich těžší stravitelnost, což znamená, že náš organismus jejich konzumace více zatíží. Pro starší pacienty je lepší zařadit je do jídelníčku spíše přes den než navečer,“ upozorňuje Dana Sasaková, nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius Medical Care, a dodává: „Obzvláště lidé, kterým selhávají nebo selhaly ledviny a jsou na dialýze, by se měli mít při konzumaci hub na pozoru a ve dnech dialýzy je zcela vynechat. Mnohem příznivější hodnoty mají houby konzervované, a naopak dramaticky horší houby sušené.“ Větší příjem hub než jedna hrst zvyšuje nejen riziko hyperkalémie, tedy zvýšení hladiny draslíku v krvi, ale i zažívacích potíží. Houby také nikdy nezapíjíme alkoholickým nápojem. Dle expertky bychom je kvůli těžké stravitelnosti neměli kombinovat v jídlech s knedlíky či vajíčky. „K houbovému jídlu se hodí chléb nebo brambory, které jsou předem technologicky zpracovány,“ připomíná nutriční terapeutka Sasaková.
Více o houbách a jejich sběru a také recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 33.