Léto a podzim jsou sezónou hub!

Houbařská sezona je v plném proudu. Zatímco milovníci sluníčka a koupání se v létě těší především na teplé dny bez deště, nadšenci, co jsou schopni hodiny pobíhat po lese a hledat houby, se modlí, aby do toho i pořádně zapršelo. Češi jsou považováni za nejvášnivější houbaře vůbec, houby jsou také nedílnou součástí naší kuchyně. To ale neznamená, že o houbách víme úplně všechno. V čem jsou houby prospěšné? Kdy je konzumovat a s nimi správně zacházet?
Kdy a kam na ně jít
Kdo má v plánu vyrazit na houby, měl by zvolit především místa, kde hodně pršelo a drží se tam voda. Navíc je potřeba vědět, že to může trvat sedm až dvanáct dní, než houby po dešti vyrostou. Zároveň ale potřebují teplo, zejména v noci. Ideální je, když v noci není méně než 10 ºC, ale přes den pak teploměr neukazuje více než 25 ºC. Houbám se tedy nejlépe daří, když jsou výkyvy teplot a vlhkosti minimální. Nemá tedy vyrážet do lesa hned po dešti. To byste opravdu našli asi houby. Stačí však počkat takový týden a o bohatou nadílku nebude nouze. V současné době je podle signálů zkušených houbařů nejvíce hub ve Středočeském kraji a na Vysočině. Ale konkrétní místa si musíme najít sami, ta si každý houbař tají. A co nyní roste? Nejvíce se prý nyní nachází muchomůrka růžovka, bedla, křemenáče a klouzky.
Jak správně sbírat
Snad už tisíckrát bylo všude řečeno i napsáno, že houby se nemají sbírat do igelitových tašek. Plody se totiž zapaří a rychle se v nich tvoří mikroorganismy, proto nám pak po nich může být špatně, i když jsou jedlé. Lepší variantou je papírová taška, ale ani to není žádná výhra. Houby se k sobě tlačí a nemůžou dýchat. Lepší variantou je látková taška anebo stará dobrá síťovka, v níž houby dostatečně větrají. Tím nejlepším řešením je ale košík. Do něj houby skutečně patří. Do lesa je také potřeba si vzít nožík, repelent a atlas hub. Nožík však neslouží k tomu, aby se houby řezaly, ale jen očistily. Houbu, kterou chceme sebrat, jednoduše opatrně krouživým pohybem vykroutíme z podhoubí. V této fázi si ji dobře prohlédneme, abychom se ujistili, o jaký druh jde. Houby mají totiž určovací znaky často na spodní bázi třeně. To je třeba zásadní při určování muchomůrek. Pak teprve pomocí nože houbu očistíme. Zbytky necháme v lese.
Kdy je raději nechat v lese
Může se stát, že houbařské sezoně vždy není přáno. Přestože nacházíme houby na různých místech, je potřeba si dát pozor, kde je sbíráme. Pokud půda obsahuje těžké kovy nebo by se mohlo stát, že byly houby zasaženy zemědělskými pesticidy a postřiky, lepší je nesbírat. Toxiny se totiž zaručeně do houby, která má být pochoutkou, dostanou. Houby mají totiž tzv. osmotrofický typ výživy. To znamená, že absorbují povrchem celého těla. Tedy všechny škodliviny natahají do sebe. A to by pro nás po konzumaci znamenalo více škody než užitku. Proto obecně platí i to, že houby by se neměly sbírat u silnic, v blízkosti nejrůznějších podniků a závodů.
Více o sběru hub a také recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 33.