Šéfkuchař Patrik Bečvář (36) z Prahy - Sbírá medaile na světových soutěžích!

Patří k nejlepším českým kuchařům své generace, ačkoli k vaření ho přivedla trochu šťastná náhoda, a trochu i vlastní nerozhodnost. Po vyučení Patrik Bečvář (36) z Prahy prošel několika vynikajícími tuzemskými restauracemi, jako jsou například Francouzská restaurace v Obecním domě či Zlatá Praha v hotelu Intercontinental. Nyní vaří v luxusním hotelu v Jizerských horách. Je také kapitánem Národního týmu kuchařů a cukrářů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a nejen s ním získal už řadu medailí na různých prestižních soutěžích. Jaká byla jeho cesta mezi kuchařskou špičku?
K vaření ho přivedla velká náhoda. Když se na základní škole měl rozhodnout, kam půjde dál, vůbec netušil, na jakou střední školu by se měl přihlásit. Jeho kamarád zvolil střední odborné učiliště gastronomie v Malešicích, a tak se Patrik rozhodl, že půjde s ním. Vůbec nevěděl, co ho čeká. Doma se samozřejmě vařilo, na svíčkovou od babičky nedá dopustit, ale on sám neměl představu, o čem kuchařina je. „Ve škole jsem měl velké štěstí. Když se rozřazovalo, kde kdo bude dělat praxi, tak mě přidělili do Francouzské restaurace v Obecním domě. Tam byl v tu dobu šéfkuchařem Jiří Král, který byl tehdy kapitánem českého národního kuchařského týmu, a vařila se tam vysoká gastronomie. Díky tomu jsem se od začátku pohyboval mezi samými dobrými kuchaři, od kterých jsem měl možnost se učit, a ta práce mě prostě chytla. Jiné děti od nás ze třídy třeba takové štěstí neměly, protože šly na praxi do jiného podniku, kde se nedostaly k pořádné práci, a tak je to řemeslo nezaujalo,“ vzpomíná na své začátky Patrik. Po vyučení a působení ve Francouzské restauraci v Obecním domě se přesunul do Zlaté Prahy v hotelu Intercontinental a také začal sbírat zkušenosti a ocenění v různých soutěžích. Například se stal Kuchařem roku a také se začlenil do Národního týmu kuchařů a cukrářů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Olympijské stříbro
A právě s národním týmem se na začátku února zúčastnil kuchařské olympiády v německém Stuttgartu. Jak taková soutěž vypadá? „Náš tým se skládá ze dvanácti členů, přičemž na soutěži vaří vždy šest kuchařů. Dva dělají předkrm, dva hlavní chod a dva jsou cukrář a cukrářka. Ti ostatní kuchaři nám pomáhají s přípravou na soutěž, protože všechno je to dost časově náročná záležitost. A samozřejmě máme s sebou manažery, kteří mají na starost organizaci celého výjezdu,“ líčí Patrik Bečvář s tím, že si nyní ze olympijské soutěže přivezli dvě stříbrné medaile. „Probíhá to tak, že se soutěží ve dvou disciplínách. Jedna se jmenuje Restaurace národů, kde každý den vaří nějakých šest až deset zemí a veřejnost si kupuje jejich meníčka. Musíme uvařit během šesti hodin nějakých sto deset porcí a během výdeje jdou čtyři porce porotě, ale my nevíme, které porce to jsou. Čili všechna ta jídla musejí vypadat i chutnat perfektně. K tomu během vaření hodnotí technická porota, jak skladujete suroviny, jaké používáte techniku vaření, co a kolik toho vyhazujete do koše, jak máte čisto v kuchyni, zda používáte rukavice a podobně,“ popisuje průběh mladý šéfkuchař. Druhá disciplína pak spočívá v tom, že se vaří pro dvanáct lidí kompletní menu – od předkrmů, přes pečivo, rybí mísu, veganský pokrm, hlavní chod až po dezert a bonbony. Český národní tým se kromě této olympiády účastní i řady dalších soutěží, nejlépe se jim zatím dařilo v roce 2018 v Singapuru, kde zvítězili na mistrovství světa.
Vaří na horách - Nejen o tom čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 21.
Patrik Bečvář doporučuje
Soutěž pro talentované kuchaře
S.Pellegrino Young Chef Academy znovu otevírá dveře nejtalentovanějším mladým kuchařům, kteří chtějí změřit své síly a schopnosti a získat globální zviditelnění. Mladí profesionální kuchaři do 30 let, včetně zástupců z České republiky, mají možnost přihlásit se do prestižní kuchařské soutěže zasláním receptu na svoji originální specialitu, která vyjadřuje jejich osobní vizi, jedinečné dovednosti a kreativitu, a to prostřednictvím webových stránek www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com do 19. června 2024. Stejně jako v předchozích ročnících bude první výběrová fáze hodnocena institutem ALMA (Mezinárodní školou italského kulinářského umění), který vybere užší seznam mladých kuchařů, kteří se zúčastní regionálních finále. Ta se budou konat napříč světem ve druhé polovině roku 2024. U nás je patronem soutěže právě Patrik Bečvář, který v ní zabodoval v roce 2015.