Denisa (24) s maminkou Hanou (52) přišly o práci a založily psí pekárnu: Psi potřebují stravu bez chemie!
Domácí mazlíček se vždy velmi rychle stane právoplatným členem rodiny. O to více pak každého páníčka zasáhne, když jej čtyřnohý přítel navždy opustí. Své o tom ví i Hana Veselá (52) s dcerou Denisou (24). Po smrti milované kokršpanělky Bonynky se začaly více zajímat o složení psího krmiva. To, co zjistily, je šokovalo. Rozhodly se proto svým dvěma novým chlupáčům péct domácí dobroty z kvalitních surovin. Nadšení pro hodnotnou zvířecí stravu se snažily sdílet s dalšími majiteli a loni v květnu si v Liberci otevřely vlastní psí pekárnu.
K podnikání se přitom dostaly vlastně náhodou. Když bylo fence Bonynce 12 let, začala se počůrávat, hubla, její zdravotní stav se zhoršoval. Když veterinář určil diagnózu – silnou cukrovku – musely se rozhodnout pro eutanazii. Zanedlouho poté začaly obě ženy pracovat ve zverimexu. „Přišly jsme do kontaktu se spoustou informací ohledně stravy pro pejsky a zvířata obecně,“ říká Hana, která je vystudovaná zootechnička. „To téma nás pohltilo a zjistily jsme, že jsme dosud dělaly všechno špatně.“ Nové psy, fenky Maggie a Dixinku, už proto začaly krmit podle své nové chovatelské »filozofie«.
Návrat k psím kořenům
„Psi potřebují hlavně maso. Svalovinu a vnitřnosti, protože obsahují natrávenou potravu těch zvířat, která si psi uloví. To je jejich přirozená strava. Takhle se živili, když ještě nebyli domestikovaní,“ popisuje Hana. „Spousta výrobců psí potravy žádné maso nepoužívá. Když si přečtete složení, tak zjistíte, že granule obsahují takzvanou masokostní moučku, což jsou vlastně rozemleté odpady – ptačí zobáky, drápy a podobně.“ Nekvalitní strava pak chlupáčům způsobuje velké problémy: je jim cítit z tlamy, trpí na střevní plyny i alergie. Nevhodné granule přitom můžete poznat poměrně snadno. „Vhoďte jednu granuli do dvou decilitrů vody. Když klesne, je vyrobena z masa. Pokud ne, obsahuje masokostní moučku,“ radí Hanka a dodává, že takto zpracované krmivo psi tráví i déle než 3 dny.
Ještě během práce ve zverimexu začala Denisa s Hanou péct svým fenkám vlastní pamlsky z čerstvého masa, ryb a bezlepkové mouky. Společně se snažily svou »stravovací filozofii« rozšířit i mezi další chovatele, kteří v obchodě nakupovali. Jejich nadšení však netrvalo dlouho. „Já jsem zrovna měla volno, máma byla v práci, když do zverimexu přišli dělat inventuru. Než jsem tam stihla dojít, bylo jasné, že obchod krachuje,“ vypráví Denisa. Ženy tak ze dne na den zůstaly bez zaměstnání. Když však přemýšlely, kam se budou jejich kroky ubírat dál, volbu měly poměrně jednoduchou.
Osobní život šel stranou
„Já jsem s tou myšlenkou začít podnikat koketovala už během práce ve zverimexu,“ uvažuje Denisa nahlas. „Nikdy mě nebavilo být pod někým, poslouchat, jak na vás kvůli každé drobnosti křičí.“ Původně tak přišla s nápadem otevřít si rovněž obchod s domácími mazlíčky. Nakonec se však s maminkou shodly na tom, že by se o zvířata musely starat 24 hodin denně, nemohly by si dovolit žádné volno. Poté, co zjistily, že domácí pamlsky jejich fenkám prospívají, bylo rozhodnuto. 1. května 2015 si v Liberci otevřely psí pekárnu, kterou příznačně pojmenovaly Bone Apetit.
Začátky samozřejmě nebyly jednoduché. Denisa nejprve objevila vhodné prostory za přijatelnou cenu, poté obě ženy absolvovaly nekonečné administrativní kolečko, aby získaly podnikatelský úvěr. Výměnou za půjčku nakonec zastavily dům. Nad tím, že by se jim rozjezd nepovedl, ani na vteřinu nepřemýšlely. „Takhle nad tím nejde uvažovat. Prostě jsem si vzala úvěr, který musím stůj co stůj splatit. Začaly jsme do toho naplno šlapat, a zatím se nám daří,“ krčí rameny Hana.
Iniciativní Denisa si už ze začátku vzala na starosti propagaci. V libereckých novinách díky ní vyšlo o prodejně několik článků, chodila po městě v kostýmu a rozdávala letáčky. Stranou musel jít i osobní život. Obě ženy přiznávají, že kvůli zaměstnání ztratily i pár přátel. Snaha se ale vyplatila. Zákazníci začali chodit v podstatě od prvních dnů a v současnosti má Bone Apetit síť stálých zákazníků nejen mezi chovateli, ale i mezi maloobchodníky.
Jak vznikl nápad péct psí sušenky? A co radí dámy začínajícím i pokročilým chovatelům? Čtěte v tištěném Aha! pro ženy. V prodeji jen za 8,90 Kč!