Když se chuť lahodného sýra snoubí s vínem... Víte, jaký sýr patří k červenému a k bílému vínu?
Každý gurmán ví, že lahodné sýry a víno prostě patří k sobě. Správná kombinace kvalitního sýra a lahodného vinného moku představuje ideální spojení pro každou příležitost, ať už si chcete udělat romantickou chvilku ve dvou, poklábosit s přáteli, nebo se blýsknout předkrmem či tečkou na závěr slavnostní večeře. Jak ale poznat, který sýr vybrat k vašemu oblíbenému vínu a naopak? Univerzální pravidlo neexistuje, pár základních rad se však vyplatí znát.
Spojení dobrého vína s kvalitním sýrem je sázka na jistotu. Pokud správně vyberete, budete si připadat jako vyvolený konzumující božskou manu. To už věděli naši předkové, kteří začali v blízkosti vinic budovat právě sýrárny. Proto je také regionalita jedním z možných vodítek, jaký sýr k vínu zvolit.
Základní pravidlo – pravidla neexistují
Správně zkombinovat sýr a víno není vůbec lehké pro znalce, natož pak pro úplného laika. Navíc, kolik lidí, tolik chutí – co je pro vaše chuťové pohárky vznešený zážitek, může být pro druhého doslova katastrofa. Všeobecná pravidla proto spíše neexistují, pouze několik základních rad, které vám výběr usnadní.
První rada zní: výrazné sýry se hodí k výrazným vínům a naopak. Druhá rada zní: ke kvalitním vínům vyberte kvalitní sýr. A konečně třetí rada zní: jeden druhého by neměl přebít, takže by vždy mělo jít o harmonické spojení. Na první pohled tedy vlastně prosté, že? Asi nejjednodušší dělení vín je dle barvy, tedy červené a bílé. Pokud budete vědět, jaké typy sýrů se hodí spíše k červenému, a jaké k bílému, už nemůžete udělat velký přešlap.
Sýry k červenému vínu
K těmto vínům se obecně hodí spíše měkké sýry s bílou plísní, ale můžeme zvolit i tvrdé a polotvrdé sýry. Mezi nejoblíbenější a často podávaný sýr k červeným vínům patří měkký Camembert. K tomuto lahodnému sýru s bílou plísní na povrchu je ideální volbou například české Svatovavřinecké víno. Jedná se o víno s tóny zralého lesního a zahradního ovoce s plnější chutí. Je tak vhodným partnerem pro snoubení s dobře vyzrálým, ale přesto jemným Camembertem. Další výtečná vína, kterými můžete umocnit zážitek z tohoto sýra, jsou: Modrý Portugal, Rulandské modré, Merlot nebo prověřená klasika – Frankovka.
Tip: Opravdovou třešinkou je jemně pikantní sýr Camembert L´Aromatique, jehož nezaměnitelné aroma a příjemná krémová konzistence v kombinaci s červeným vínem nadchne nejednoho labužníka. K tomuto výjimečnému sýru si dopřejte třeba vynikající Cabernet Moravia pozdní sběr 2011.
Další sýr, který nabízí spojení nevšední chuti, je Le Bleu Président. Pod tenkou kůrkou pokrytou sametově bílou plísní se totiž skrývá vláčné sýrové těsto obohacené modrou plísní. Díky této unikátní kombinaci se sýr Le Bleu Président pyšní originální vyváženou chutí i vůní, což ocení všichni milovníci kvalitních sýrů. Červené víno pak skvěle podtrhne jeho jemnou chuť.
Tip: Pokud budete chtít, aby naservírování lahodilo oku vašich hostů, krájejte kulaté sýry vhodně zvoleným nožem směrem od středu na malé klínky. Jako doplněk můžete připravit grahamové pečivo, chuť sýrů a červeného vína skvěle podtrhnou jahody.
Sýry k bílému vínu
Bílé víno nejlépe vynikne ve spojení s tvrdými a polotvrdými sýry holandského typu, jako jsou například ementál, eidam či gouda. Vsadit můžete také na sýry s modrou plísní, kozí sýry nebo třeba uzené a pařené sýry.
Naprostou klasikou, kterou se zaručeně trefíte do černého, je Emmental. Tento polotvrdý sýr vás kromě příjemné vůně potěší i typickou sytě žlutou barvou a nabídne jemnou, lehce nasládlou chuť s vůní po oříšcích. K Emmentalu si pro zvýraznění požitku dopřejte třeba vinnou odrůdu Sauvignon blanc, která se vyznačuje výraznou vůní v široké škále od travnatých a kopřivových tónů u méně vyzrálých vín, až po bezinkové, broskvové, angreštové a rybízové u nejlepších sauvignonů. Emmental také vynikne ve spojení s Chardonnay, Rulandským bílým či oblíbeným Veltlínem.
Tip: K naprostému opojení chuťových buněk naservírujte ke kostičkám Emmentalu ještě karamelizované ořechy a vy i vaši hosté budete zaručeně vrnět blahem.
Pokud dáváte přednost sýru plátkovému, je ideální volbou Léger. Tento chuťově výrazný tvrdý sýr je odlehčenou variantou sýru typu Maasdamer.