Na slanou notu: Celozrnný závin se zelím a slaninou

POTŘEBUJETE (na 2 záviny): 200 g pšeničné hladké mouky Pernerka 200 g pšeničné celozrnné hladké mouky 130 g másla 1 vejce 3 lžíce octa 4 g soli 3 lžíce vody 150 g tvarohu ve vaničce NA NÁPLŇ: 300 g slaniny 2 velké cibule 400 g kysaného zelí NA DOKONČENÍ: 1 vejce na potření kmín hrubozrnnou sůl
Do mísy prosejeme obě mouky. Přidáme povolené máslo, vejce, ocet, sůl, vodu a tvaroh. Ten vyndáme s větším předstihem z lednice, aby měl pokojovou teplotu. Vypracujeme těsto, které dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Těsto rozdělíme na 2 části a z každého vyválíme placku ve tvaru obdélníku. V hlubší pánvi orestujeme nakrájenou slaninu spolu s cibulí, kterou necháme lehce zkaramelizovat. Nakonec přidáme okapané zelí a ještě krátce společně podusíme, aby se všechny chutě propojily. Po téměř celé ploše, asi 3 cm od každého okraje necháme prázdné, rozprostřeme náplň a závin od kraje zarolujeme. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a solí a pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 35 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 51-52.