RECEPTY NA DOMÁCÍ PEČIVO - Křupavé a poctivé...
V posledních letech dáváme stále více důraz na to, co jíme. Chceme vědět, zda produkty, které kupujeme, jsou opravdu kvalitní a zdravé, jak se někdy jen »tváří«. Anebo se snažíme si mnohé připravit sami doma. Dokonce se stalo trendem péct si domácí pečivo. Přinášíme vám 55 super receptů na chleby, housky či rohlíky, ale i slané koláče, záviny či drobné pečivo. Ač to působí složitě, zdaleka tak těžké to zase není. Stačí dodržovat určité zásady, aby se pečení vydařilo. A rozhodně je potřeba mít dobrou troubu!
Triky pro dobrý chleba
1. Každé pečení je o mouce. Lze použít tradiční hladkou mouku, ale chleba pak připomíná spíš »buchtu«. Proto je lepší mouka určená přímo na chleba. M“žete i zkombinovat několik druhů mouky, například pšeničnou a žitnou. Mouku je dobré vždy prosít.
2. Základ pečení je přirozeně kvásek. Při nákupu chlebového kvásku nebo droždí určitě dbáme na čerstvost a kvalitu. Pokud dáme droždí málo nebo není úplně čerstvé, těsto bude kynout málo a špatně. Ani přemíra droždí však není fajn, chleba se pak při pečení může propadnout a bude vypadat nevábně.
3. Na prohnětení těsta můžeme použít i robot (ideálně hněteme 5 – 10 minut na první rychlost), ale kdo má sílu, měl by těsto propracovat ručně. Klidně ho hněteme několikrát, aby bylo krásně kypré.
4. Péct chleba můžeme na plechu s pečicím papírem. Často se také používají kulaté formy na dorty nebo na biskupský chlebíček. Dobře se peče ale chleba i v hrnci. Ten může být litinový, z varného skla nebo keramický, ale rozhodně by měl mít silné stěny a pokličku a měl by být vhodný do trouby. Pečení v hrnci má výhodu v tom, že chléb získá krásnou kůrku a nemá tendenci se rozplácnout.
5. Pro lesklou kůrku je dobré chleba potírat během pečení vodou s octem. Do trouby také často dáváme nádobu s vodou, chleba potřebuje v troubě správnou vlhkost, aby kůrka byla křupavá. Zda je chléb hotový, můžeme zkusit špejlí. Pekaři ale doporučují poznat propečenost poklepem. Hotový chléb by měl znít dutě, jakoby zvonit.
55 receptů najdete v tištěném aha! pro ženy číslo 7.