Domácí zabijačka: Škvarky
POTŘEBUJETE: hřbetní sádlo
Sádlo zbavíme kůže a zbytků masa. Nakrájíme jej na kostky a podlijeme malým množstvím vody. Během zahřívání obsah promícháváme, aby se nepřipálil. Při vyšších teplotách získá sádlo nepříjemný pach a má kratší dobu tržnosti, proto je potřeba škvařit ho maximálně při teplotě 120 °C. Naopak při nižší teplotě než 100°C má sádlo neutrální chuť a vůni, což je rovněž nežádoucí. Musí vyniknout jeho vůně a příchuť. Škvaření ukončíme, když škvarky vystupují k hladině a sádlo již nepění. Škvarky oddělíme a sádlo přecedíme přes sítko, abychom odstranili i jemnější škvarky. Sádlo naplníme do kovových nebo keramických nádob a ukládáme do suchých a studených místností.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 5.