Sváteční sladké hodování: Dokonalá vánočka
POTŘEBUJETE: 600 g bio hladké mouky 150 g bio cukru 250 ml bio mléka 30 g bio droždí 1 bio vejce 120 g bio másla 1 hrnek bio rozinek 1 lžičku soli 1 lžičku bio sádla muškátový květ 1 lžičku nastrouhané kůry z bio citronu 1 hrst sekaných bio mandlí 1 bio vejce na potření
V míse smícháme trochu cukru, droždí a trochu mléka a vytvoříme si čerstvý kvásek, který necháme v teple vzejít. Postupně jej zapracujeme do mouky, přidáme vajíčko, zbytek vlažného mléka i cukru, rozpuštěné máslo, sádlo, citronovou kůru, špetku muškátového květu, rozinky a sůl. Důkladně vypracujeme nelepivé těsto. Může to chvíli trvat, ale výsledek se vyplatí. Hotové těsto necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Pokud se na pletení necítíte, vytvořte si pouze 6 válečků, z nichž postupně vytvořte 2 copánky a uložte je na sebe. Ať tak nebo tak, vše pro jistotu přichytíme špejlemi, aby se vánočka nerozpojila. Pak ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 40 minut při 160 °C. Zkusíme špejlí.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 50.