Houbové recepty: Štrúdl s masem a omáčkou
POTŘEBUJETE: 200 g hladké mouky 2 lžíce oleje 100 ml vody 30 g másla sůl
Na náplň: 400 g mletého vepřového masa 100 g čerstvých lesních hub 1 cibuli 2 – 3 stroužky česneku olej pepř
Na omáčku: 100 g čerstvých lesních hub 250 ml kysané smetany 1 lžíci hladké mouky
Z mouky, oleje, špetky soli a ze 100 ml vlažné vody vypracujeme těsto. Potřeme jej olejem, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme odležet. Zatím pokrájíme cibuli nadrobno, na oleji ji opražíme, přidáme maso, nakrájené houby, prolisovaný česnek, sůl, pepř a krátce orestujeme. Směs pak necháme vystydnout. Pak těsto začneme vytahovat od středu ke krajům. Kraje ořežeme a těsto pokapeme rozpuštěným máslem. Masovou náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto a zavineme. Pak štrúdl přeložíme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Na omáčku nakrájíme houby nadrobno a na oleji je podusíme doměkka. Pak přidáme kysanou smetanu, ve které nejdříve rozkvedláme mouku. Omáčku dochutíme solí a pepřem a necháme povařit. Podáváme ke štrúdlu, ale skvěle chutná i bez omáčky.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 35.