LEVNÉ RECEPTY: Jak ušetřit při nákupu potravin?
Na první pohled to tak možná nevypadá, ale za potraviny a jídlo se dá uspořit opravdu hodně. Neznamená to ovšem šetřit na kvalitě surovin, tady totiž riskujete něco cennějšího, než jsou peníze, a to zdraví. Jde o to neutrácet zbytečně, neplýtvat, a naopak v mnoha případech i zvýšit kvalitu stravování. Jak na to?
* Než začnete plánovat, jak chcete ušetřit, udělejte si přehled výdajů. Alespoň měsíc si sepisujte, co nakupujete a za kolik, co vaříte, kolik jídla vám zbývá a podobně. Co je psáno, to je dáno. A tento přehled (je jedno, jestli ho máte na papíře, v tabulce v počítači nebo v mobilu) vám okamžitě ukáže, kde mizí vaše peníze.
* Naplánujte si nákupy! Například velký nákup jednou týdně plus drobné nákupy čerstvých potravin 1 – 2x týdně.
* Připravte si jídelníček na celý týden, a to tak, aby se několik jídel dalo udělat z jedné suroviny, např. z brambor, rýže apod. Podle něj si pak připravte seznam na velký nákup. Do něj si však nepište jen obecné položky (brambory), ale podle jídelníčku zkuste odhadnout, jaké množství potřebujete (3 kg brambor).
* Na nákup choďte ideálně sama a postupujte podle plánu. Vyvarujete se toho, že vám partner a děti přidávají do košíku položky navíc. Také jít nakupovat s kamarádkou se nevyplácí – každá rodina má své zvyklosti a chutě. To že kamarádka nakoupí jogurty v akci, neznamená, že u vás doma přijdou také k chuti.
* Vezměte si do obchodu hotovost – donutí vás to počítat, abyste si u pokladny neudělali ostudu.
* Nakupujte na internetu – dnes je spousta online obchodů s potravinami, takže můžete srovnat ceny, vybrat si a zaplatit kartou. V internetovém košíku vám hůř přistane něco navíc než v tradičním, a ještě vám nákup přivezou až do domu.
* Nestyďte se studovat letáky, slevy jsou často velmi zajímavé. Na druhou stranu se jimi nenechte strhnout k nákupu něčeho, co nevyužijete. Pokud u vás doma nikdo nemá rád třeba syrečky, i když budou sebelevnější, jsou vám na nic.
* Využívejte naopak slev na zboží, které se hodí vždy. Káva, cukr, čaj, mouka atd. – jsou-li »v akci«, klidně je kupte, pokud je aktuálně nepotřebujete. O týden později může být situace ve spíži jiná a cena zboží naopak vyšší. Zásoby ale kupujte nejen s ohledem na svou peněženku, ale i na úložné prostory.
* Nakupujte s plným žaludkem. Kdo jde do obchodu hladový, koupí i to, co nechce.
* Na velké nákupy si najděte jeden oblíbený supermarket. Když se v obchodě vyznáte, jdete po »paměti«. Kde to neznáte, projdete mnohem více oddílů a nakoupíte i to, co nechcete.
* Stejně tak pamatujte, že zboží, které je v regálu ve výšce vašich očí, vám chce obchodník podprahově prodat. Ohněte záda nebo naopak koukněte o polici výše, možná tam najdete stejný druh zboží ve srovnatelné kvalitě za lepší cenu.
*Ochutnávkám zdarma se raději vyhněte, jejich cílem je vás navnadit ke koupi daného zboží.
* Nemají v obchodě malý košík, jen velké nákupní vozíky? Pokud jdete jen pro pár věcí, nakupujte do vlastního. Velký vozík vás naladí k tomu koupit víc věcí, než potřebujete.
* Zboží u pokladen přehlížejte, obchodník předpokládá, že se při čekání nudíte a něco do košíku přihodíte.
* Na menší nákup jděte do menšího obchodu – pro rohlíky například do pekárny, pro deset deka salámu do lahůdek. V supermarketu budete za jedním druhem zboží muset projít spletí regálů, a tak si můžete být jistí, že cestou do košíku přihodíte něco navíc.
* Před odchodem od pokladny si pečlivě zkontrolujte účtenku. Často se stává, že cena u zboží v regálu a cena u pokladny se liší (»byla akce, ale personál nestihl cenu u zboží změnit«) nebo vám pokladní naúčtuje omylem něco navíc (může se to stát, jsme jen lidé, kteří chybují).
* Kontrolujte také etikety a nakupované potraviny. Cokoli se vám nezdá, reklamujte. Rozlišujte ovšem datum minimální trvanlivosti a datum spotřeby. První položka uvádí, dokdy by potravina měla zůstat kvalitní. Potraviny můžete sníst i po uplynutí doby, pokud jste je skladovali tak, jak je uvedeno na obalu a obal není poškozen. Druhá připomíná, dokdy je bezpečné potravinu jíst, bývá zpravidla na čerstvých potravinách a na takových, které se rychle kazí. Potraviny po uplynutí data spotřeby byste už neměli jíst, ani když jste dodrželi podmínky skladování.
* Kupujte raději čerstvé suroviny, zmražené bývají plné vody navíc, kterou platíte.
* Nekupujte limonády a minerálky, voda z kohoutku je levnější. Stejně tak ignorujte kupované sirupy, domácí šťáva ze sezonního ovoce je chutnější, zdravější a vyjde levněji.
* Ovocné jogurty? Není lepší koupit bílý a dát si do něj čerstvé ovoce nebo domácí zavařeninu? Kromě nižší ceny získáte i vyšší kvalitu.
* Kupované ovocné nebo bylinkové čaje? Můžete vyrobit vlastní! Usušte si ovoce nebo bylinky, připravte si pečený čaj.
Jak ušetřit při vaření a konkrétní recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.