Letní ovoce: Jahodový dortík s limetkovým pudingem
POTŘEBUJETE:
200 g pohankových vloček
100 g vlašských ořechů (lze použít i jiné druhy ořechů)
100 g datlí
10 lžic vody, ve které se máčely datle
50 g kokosového tuku
sůl
Na pudink:
400 ml kokosové smetany
2 lžíce tmavého třtinového cukru
50 g kukuřičného škrobu
30 g kokosového tuku
1 limetku
Na ozdobení:
300 g jahod
½ tyčinky agar-agar
300 ml vody nebo červeného džusu
cukr dle potřeby a zralosti ovoce
Agar vložíme do malého hrnce, zalijeme džusem, pomačkáme a necháme máčet asi hodinu. Pokud nemáme džus, stačí voda. Je dobré ji něčím obarvit, třeba šťávou z červené řepy nebo červeného ovoce. Vločky a ořechy nasypeme do mixéru a umeleme na hrubší mouku. Tu přesypeme do větší mísy. Datle dáme do malé misky a zalijeme teplou vodou, aby byly téměř ponořené. Necháme 10 minut změknout. V hrnci na mírném plameni pozvolna rozpustíme tuk, který přelijeme do mixéru, přidáme datle a 10 lžic vody, ve které se máčely datle (korpus trochu osladí), a rozmixujeme. Směs vlijeme do vloček s ořechy a rukama spojíme. Těsto vtlačíme rovnoměrně do formy včetně stran. K uhlazení použijeme lžíci. Propícháme vidličkou a pečeme na 150 °C asi 12 minut do zhnědnutí. Necháme vychladnout. Smetanu vlijeme do hrnce, přidáme kůru a šťávu z limetky, cukr a přivedeme k varu. Vlijeme vodu smíchanou se škrobem a mícháme metličkou, dokud nezhoustne. Odstavíme a vmícháme kokosový tuk. Necháme 2 minuty odstát, nalijeme do formy na vychladlé těsto a rozetřeme. Necháme ztuhnout. Pudink poklademe nakrájenými jahodami a přelijeme agarem, který jsme chvíli povařili v hrnci s cukrem. Před přelitím také necháme asi 5 minut odstát. Krájíme úplně ztuhlé, nejlépe po dvouhodinovém odležení v lednici
Více receptů z letního ovoce najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.