Mrkvový dort

POTŘEBUJETE:
175 g cukru krupice
115 g strouhaných vlašských ořechů
3 vejce
150 g oleje
250 g najemno nastrouhané mrkve
2 lžíce bílého jogurtu
½ vanilkového cukru
175 g hladké mouky
muškátový oříšek
1 lžičku mleté skořice
1 lžičku mletého zázvoru
½ sáčku prášku do pečiva
½ sáčku jedlé sody
Na náplň a na ozdobu:
1 ½ vaničky měkkého tvarohu
máslo
moučkový cukr
1 vanilkový cukr
1 smetanu ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
hrubě mleté vlašské ořechy
marcipánové mrkvičky
Ve velké míse smícháme vejce, olej, nastrouhané ořechy a mrkev, cukr a jogurt. Poté postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, jedlou sodou, nastrouhaným muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem, tak aby vzniklo hladké těsto. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, vlijeme do ní těsto a dáme do rozehřáté trouby na 140 °C. Pečeme hodinu až hodinu a Mezitím připravíme náplň – v míse vymícháme dohladka tvaroh, moučkový cukr a vanilkový cukr podle chuti. Pak postupně přimícháme povolené máslo a nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku. Korpus po vychladnutí překrojíme podélně na dvě nebo čtyři části. Promažeme ho vyšší vrstvou krému a slepíme. Zbylým krémem ho pomažeme ze všech stran, strany posypeme nasekanými ořechy a na povrch dáme mrkvičky z marcipánu. Necháme v chladu ideálně přes noc.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 22.