Vyzkoušejte zdravý veganský bramborový salát!
Každý rok jíme na Vánoce tradiční bramborový salát. I když ho každá rodina dělá trochu jinak, je to zkrátka klasika. Přinášíme pár tipů na to, jak osvěčenou českou dobrotu udělat trochu jinak.
POTŘEBUJETE: 5 středních brambor, 2 mrkve, 1 petržel, sůl, mletý pepř, ocet, cukr, kousek celeru, 1 cibuli, kyselé okurky, 2 lžíce plnotučné hořčice
Na sojanézu: 1 šálek řepkového oleje, ½ šálku studeného sojového mléka, ½ lžičky soli, 1 – 2 lžičky citronové šťávy, ½ lžičky hořčice
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, mrkve, celer a petržel oloupeme a uvaříme v osolené vodě s pepřem, octem a trochou cukru (vodu z vařené zeleniny můžeme po vychladnutí přidat do hotového salátu). Cibuli nakrájíme na malé kostičky a dáme do větší mísy. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a smícháme s cibulí. Na kostičky nakrájíme i ostatní vařenou zeleninu, kyselé okurky, dáme k bramborám s cibulí a vše zamícháme. Přidáme hořčici, několik lžic sojanézy, promícháme a dochutíme solí a pepřem a necháme odležet v chladu. Takto připravíme sojanézu: Do vyšší mixovací nádoby nalijeme rostlinné mléko a za stálého šlehání přiléváme olej, dokud není směs hustá (oleje opravdu musí být 2 x více než mléka). Poté přidáme sůl a citron, dochutíme hořčicí a necháme minimálně 30 minut vychladit v lednici.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy a na našem webu.