Jarní recepty na váš stůl: Špenátový koláč s ricottou!

Španát je velmi zdravý. Jeho chuť se navíc skvěle snoubí se všemi druhy sýrů. Přidejte do koláče ty italské!
POTŘEBUJETE:
✔ 300 g listového těsta
✔ 1 kg listového špenátu
✔ sůl
✔ muškátový oříšek
✔ 6 lžic olivového oleje
✔ 8 vajec
✔ 500 g ricotty
✔ 50 g strouhaného parmezánu
✔ 2 lžíce strouhanky
JAK NA TO:
Špenátové listy krátce blanšírujeme ve vroucí vodě, pak ho vymačkáme, jemně nasekáme a promícháme v míse se solí, špetkou muškátu a 2 lžícemi oleje. Ricottu rozmícháme s 2 vejci a parmezánem, přidáme špenát a podle chuti dosolíme. Zbylá vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Těsto rozválíme na dvě silnější placky (jedna větší než kulatá forma na pečení). Tu větší potřeme olejem, posypeme strouhankou a vložíme do formy. Rozložíme na těsto špenátovou náplň, na ni rozpůlená vejce a navrch položíme druhou část těsta. Přečnívající těsto zarolujeme a přitiskneme. Koláč potřeme olejem a několikrát propíchneme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 50 minut.