Pečeme na Velikonoce netradičně: Recepty bez bílé mouky a cukru!
Chcete si i přes Velikonoce udržet štíhlou linii? Nemusíte se ochudit o sváteční dobroty! Stačí jen péct trochu jinak. Přinášíme vám tři recepty na zdravé velikonoční pochoutky.
Velikonoční mini mazance od foodblogerky Báry Čapkové:
POTŘEBUJETE (na 2 kusy):
✔ 45 g hladké špaldové mouky
✔ 60 ml mléka
✔ 50 g nízkotučného tvarohu
✔ 65 g rozemletých ovesných vloček
✔ 20 g rozemletých mandlí nebo mandlové mouky
✔ 1 bílek
✔ sladidlo nebo med
✔ třtinový cukr
✔ 1 lžičku sušeného droždí
✔ mandle, rozinky, oříšky, sušené ovoce, semínka
✔ řepkový olej na potření
JAK NA TO:
Nejprve si z teplého mléka, špetky třtinového cukru a sušeného droždí necháme vzejít kvásek. Přimícháme kvásek ke směsi hladké špaldové mouky, nízkotučného tvarohu, rozemletých ovesných vloček a mandlí, rozinek, plátků mandlí nebo jiných oříšků a sušeného ovoce. Vyšleháme bílek na tuhý sníh a opatrně jej vmícháme do těsta. Těsto necháme hodinu kynout na teplém místě. Vytvarujeme bochánky a vložíme je do kulatých formiček vyložených pečicím papírem. 6. Pomašlujeme kapkou řepkového oleje, zasypeme mandlovými plátky a pečeme na 180 °C 30 minut.
Masový dort z knihy Vaříme trochu jinak
POTŘEBUJETE:
✔ 400 g mletého vepřového masa
✔ 500 g mletého jehněčího masa
✔ 3 středně velké mrkve
✔ 2 žloutky
✔ sůl
✔ mletý pepř
✔ tuk na formu
Na polevu:
✔ 200 g mrkve
✔ 1 hrnek vývaru
✔ 2 lžíce hovězí želatiny v prášku
✔ zeleninu na ozdobu
JAK NA TO:
Maso v misce smícháme, osolíme a opepříme, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a žloutky. Promícháme, vymažeme kulatou formu tukem a masovou směs do ní rovnoměrně rozprostřeme. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C na 50 minut. Mezitím připravíme polevu – nadrobno nakrájenou mrkev dáme do kastrůlku, osolíme, zalijeme vývarem a asi 20 minut povaříme doměkka. Pak slijeme vývar do misky, mrkev dáme do mixéru a přilijeme polovinu vývaru. Rozmixujeme dohladka. v druhé půlce vývaru rozpustíme želatinu, vmícháme rozmixovanou mrkev, nechám e vychladnout. Dort vyjeme z trouby, vpečený tuk slijeme a korpus necháme vychladnout. Pak potřeme polevou a ozdobím zeleninou.
Raw mrkvové řezy z knihy Vaříme trochu jinak
POTŘEBUJETE:
✔ ½ hrnku strouhaného neslazeného kokosu
✔ 1 hrnek vlašských ořechů
✔ 2 mrkve
✔ 12 daltí
✔ ½ hrnku rozinek
✔ šťávu z ½ citronu
✔ 1 lžičku mleté skořice
✔ ½ lžičky vanilkového extraktu
✔ sůl
✔ 1/3 hrnku kokosového másla na polevu
JAK NA TO:
Všechny suroviny na řezy rozmixujeme na lepkavé těsto, které rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Uhladíme. V kastrůlku rozehřejeme kokosové máslo, nevaříme, jen necháme rozpustit. Tekutým máslem polijeme těsto, rozetřeme a necháme alespoň 4 hodiny v lednici vychladit a ztuhnout.
Pohankový koláč s krůtím masem
POTŘEBUJETE:
✔ 200 g pohanky
✔ 200 g mrkve
✔ 400 g listového špenátu
✔ 250 g krůtího mletého masa
✔ 2 vejce
✔ 100 g slunečnicových semínek
✔ 1 stroužek česneku
✔ 1 cibuli
✔ sůl
✔ majoránku
✔ 50 g oblíbeného sýra
JAK NA TO:
Podle návodu uvaříme pohanku v osolené vodě. Mezitím nakrájíme na kostičky cibuli, nahrubo nastrouháme mrkev a prolisujeme česnek. Uvařenou pohanku smícháme s mrkví, cibulí a česnekem, špenátem a vejcem. Do směsi přidáme krůtí mleté maso, slunečnicová semínka, sůl a koření. Směs si přeneseme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Vršek koláče posypeme nastrouhaným sýrem a dáme ještě na 10 minut zapéct do trouby.