Vaříme cvalem s Michalem: Šéfkuchař se inspiroval tradičním jídlem z Velké Británie a připravil fish & chips po česku!
Fish and chips neboli ryba a hranolky. Jde o tradiční pokrm, který je od druhé poloviny 19. století nejoblíbenějším jídlem ve Velké Británii, Irsku, Austrálii a Novém Zélandu. Šéfkuchař Michal ale udělal tuhle pochoutku »po našem«. Vyzkoušejte ji!
POTŘEBUJETE:
✔ 600 g kapřích filetů
✔ hladkou mouku
✔ solamyl
✔ mletou sladkou papriku
✔ římský kmín
✔ 1 citron
✔ olivový olej
✔ sůl
✔ mletý pepř
✔ 4 stroužky česneku
✔ 600 g brambor
✔ olej na smažení
JAK NA TO:
1. Brambory (můžeme použít i fialovou odrůdu) oloupeme, nakrájíme na hranolky a osušíme.

2. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Dáme do misky.
3. Přidáme citronovou šťávu a trochu nastrouhané kůry.
4. Zalijeme olivovým olejem a do marinády naložíme kapří filety.
5. Vše osolíme a opepříme a necháme uležet.
6. Mouku smícháme se solamylem v poměru (3:1), přidáme mletou papriku a římský kmín, promícháme.

7. Kapří filety ve směsi bohatě obalíme a na pánvi s vyšší vrstvou oleje usmažíme.

8. V jiné nádobě s vyšší vrstvou oleje usmažíme hranolky. Přebytečný tuk odsajeme a hranolky osolíme.
