Orientální dobrota: Připravte si čatní z lilků!

Čatní se používá jako doplněk k masu. Je specialitou indické kuchyně a o recept se s námi podělila čtenářka Jitka ze Strakonic.
POTŘEBUJETE:
✔ 2 červené cibule
✔ 2 lilky
✔ 750 g rajčat
✔ 2 lžíce oleje
✔ 4 stroužky česneku
✔ 100 g třtinového cukru
✔ ½ lžičky soli
✔ 150 ml bílého vinného octa
✔ hrst čerstvé bazalky
JAK NA TO:
1. Cibuli, lilky a oloupaná rajčata nakrájíme. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme lilky. Restujeme 10 minut, potom přidáme rajčata, rozmačkaný česnek, cukr, sůl a ocet.
2. Za občasného míchání dusíme asi 20 minut. Přebytečnou šťávu necháme bez pokličky odpařit. Přidáme trochu cukru a octa. Krátce před koncem varu přidáme nasekanou bazalku.
3. Čatní plníme do čistě vymytých sklenic. Po zavíčkování sterilizujeme v zavařovacím hrnci přibližně 30 minut. Čatní používáme jako doplněk k masu.