Pečeme na Vánoce s cukrářem Honzou: Kaštanové rohlíčky
Nadešel čas pečení a každá z nás hledá recept na cukroví, kterým by obohatila klasiku, již pečeme rok co rok. Cukrář Honza Šťástka (40) z Nupak u Prahy připravil pro Aha! pro ženy zajímavé tipy na jednoduché a přitom výborné cukroví. Péct s ním budeme následující tři týdny. K jeho receptům pak přidáváme další dobroty, které by na svátečním stole neměly chybět. Na své si přijdou i ti, kteří musejí dbát na bezlepkovou dietu. Pusťme se do toho!
POTŘEBUJETE:
✔ 450 g jedlých kaštanů
✔ 210 g hladké mouky
✔ 100 g moučkového cukru
✔ 200 g másla
✔ 1 vanilkový lusk
✔ citronovou kůru
✔ 1 bílek
✔ 20 g cukru
✔ čokoládovou polevu
JAK NA TO:
Kaštany nařízneme, vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka. Pak je oloupeme a nastrouháme. Prosetou mouku smícháme s cukrem, přidáme kaštany, kousky změklého másla, trochu tlučené vanilky a nastrouhané citronové kůry. Vypracujeme hladké těsto, z kterého uděláme válečky, zabalíme je do fólie a necháme v chladu odpočinout. Ze ztuhlého těsta nakrájíme stejně velké kousky, z kterých vytvarujeme rohlíčky, potřeme je bílkem, posypeme cukrem, vložíme na suchý plech a upečeme dorůžova. Po upečení konce rohlíčků namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě a necháme zaschnout.
Tip cukráře! Komu se nechce rohlíčky tvarovat ručně, může si koupit silikonovou formu na rohlíčky. Práce se zjednoduší.