Speciální tip na luxusní oběd: Vepřová panenka se slaninovou omáčkou a s opečenou kořenovou zeleninou

Vepřová panenka, neboli panenská svíčková je jedno z nejkvalitnějších mas, se kterými můžete v kuchyni pracovat. Je křehké, libové a má vysoký podíl bílkovin. Dbejte nejen na správný výběr, ale také na to, jakou vyberete pro maso pánev na přípravu. Šéfkuchaři říkají, že zde se to dělí na profíky a ostatní. Pro ta nejvyšší masa je nejlepší vzít litinové pánve, které mají vysokou nepřilnavost a perfektní tepelnou vodivost. Maso musí být na talíři dominantní, přílohu redukujte, ale o to zajímavější jí udělejte.
POTŘEBUJETE:
Maso + omáčka: 300 g panenská svíčková, špetka soli, pepře, 2 střední česneky, petržel na pestrost, 1 menší jarní cibulka, 1 – 2 cibule šalotka střední, 1 polévkové lžíce másla, 4 dkg sádla, 1 dcl smetana na vaření, 3 polévkové lžíce zakysané smetany pro zjemnění popř. bílý jogurt do dietní verze, kvalitní pánev (ideálně litinová)
Příloha: 7 dkg (dvě hlavičky) brokolice, 2 – 3 mrkve, může být jarní, 1 fenykl, 10 dkg (větší plátek) celeru, 7 dkg (4 plátky) slaniny
JAK NA TO:
Maso:
Panenku nejdříve očistíme od zbytečných blanek, opláchnete a osušíme. Pak ji rozkrojíme na dva díly, posypeme solí a pepřem a trochu poválíme. V litinové pánvi (např. KitchenAid) rozehřejeme sádlo a panenku opečeme z každého boku 5 – 10 minut
Speciální tip: Litinovou pánev sama akumuluje a udržuje dlouho stálou teplotu, takže šetří energii i čas. Nemusíte používat mnoho oleje nebo sádla, sama o sobě je poměrně nepřilnavá díky permanentní olejové vrstvě.
Omáčka:
Na omáčku si rozehřejeme rožek (30 g) másla v pánvi, dáme sůl, pepř, jeden větší stroužek česneku najemno a třikrát více šalotky, 4 plátky slaniny nakrájené podélně a vše necháme zesklovatět. Přidáme nahrubo nakrájenou petržel a zelenou část jarní cibulky a zarestujeme slaninu. Nakonec zalijeme smetanou na vaření a přidáme velkolistou petržel. Lžičkou zakysané smetany docílíme tvaru a hustoty.
Speciální tip Drahomíra Peterky: Do dietní verze nahraďte půlku smetany bílým jogurtem.
Příloha:
Zeleninu nejdříve uvaříme lehce, na zkus (mrkev, brokolice, celer, fenykl). V pánvi rozpustíme máslo a převařenou zeleninu lehce dopečeme, můžeme i s novými brambory.
Šéfcukrář a zástupce šéfa kuchyně hotelu Palace Drahomír Peterka, který dlouho působil také v michelinskou hvězdou oceněném hotelu Alcron v Praze, společně s produkty KitchenAid připravil recepty s nápaditými jednoduchými tipy, jak být za gastronomického profíka a skvěle pohostit nejen své přátele, ale i sama sebe kvalitním a zdravým pokrmem. Recepty možná vypadají složitě, ale jsou popsány tak, aby byl i naprostý laik schopný je připravit.