Švestkobraní: Švestky v rumu

POTŘEBUJETE: 500 g švestek 40 g blanšírovaných mandlí 250 g cukru krupice 150 ml vody 2 svitky skořice 2 badyány kůra z ½ bio citronu tuzemský rum
Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Do širokého kastrolu dáme cukr a vodu a za stálého míchání směs přivedeme k varu. Sirup vaříme 5 minut, dochutíme ho celým kořením a přidáme rozpůlené švestky. Znovu jej uvedeme k varu, plamen stáhneme a necháme mírně probublávat. Švestky přendáme do sterilizovaných sklenic do poloviny, pak přidáme mandle a ovoce dorovnáme asi do dvou třetin. Znovu přidáme mandle a obsah sklenic dolijeme rumem až nahoru. Nakonec přisypeme trochu nastrouhané citronové kůry. Sklenice zavíčkujeme a necháme v chladu a temnu 5 týdnů uležet.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 40.