Zavařte si zdravé sezonní ovoce - Džem s portským

POTŘEBUJETE: 600 g švestek 150 – 300 g cukru 1 citron 60 ml portského vína 1 ½ lžičky pektinu
Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme, v kastrolu zasypeme polovinu cukru a necháme je asi 10 minut povařit. Zpočátku mícháme, aby se cukr nepřipálil, případně dolijeme 1 lžíci vody. Pektin rozmícháme se lžící cukru. Změklé ovoce rozmixujeme, pak přidáme šťávu z celého citronu, zbylý a portské. Nakonec vmícháme pektin a necháme vše 5 až 10 minut povařit. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, uzavřeme je a otočíme dnem vzhůru. Můžeme i zavařit v hrnci s vodou při 80 ºC cca 20 minut.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 40.