Fíky nevydrží dlouho čerstvé - Připravte si džem!

Čerstvé fíky jsou zdravou lahůdkou, díky své nutriční hodnotě, spolehlivě zaženou chuť na sladké. Obsahují přírodní cukr, ale jejich glykemický index je nízký. Jsou skvělým přísunem rychlé energie. Rychle se kazí, tak je potřeba je uchovat na později. Co džem nebo čatní? Anebo můžete fíky usušit podle rad designérky Martiny…
POTŘEBUJETE:
1,3 g zralých fíků
100 ml citronové šťávy
150 ml vody
1 lžičku kyseliny citronové
½ balíčku pektinu
500 g cukru
mletou skořici
Omyté, odstopkovaní a na malé kousky nakrájené fíky dáme do hrnce, přilijeme citrónovou šťávu a vodu a asi 5 minut povaříme. Poté odstavíme a částečně je ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme kyselinu citrónovou a pektin smíchaný se dvěma lžícemi cukru a za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru a mletou skořici, přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut. Ještě teplé nalijte do sklenic. Zavřete víčkem a nechte vychladnout.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 38.