Jaké koření nesmí na svátky chybět?
Badyán do svařáku, muškátový oříšek do vánočky a anýz… K čemu je vlastně anýz? Pojďme si společně se specialistou obchodu s kořením Království chuti Jan Schneedorfer připomenout, jaké koření dokáže vánočnímu času dodat tu jedinečnou vůni a chuť.
Badyán
K Vánocům se hodí jednak svým hvězdicovitým tvarem, jednak svou dokonalou vůní. Patří do svařeného vína, ale je také součástí koření do perníčků. Špetka badyánu úžasně provoní i další vánoční cukroví, dále čaje a jiné horké zimní drinky, likéry, povidla, kompoty nebo asijská jídla. „S badyánem šetřete, opravdu jej stačí špetka. Má totiž velmi výraznou sladce-kořeněnou chuť. Badyán si můžete koupit buď mletý, nebo celý. My doporučujeme spíše tu druhou variantu. Těsně před použitím si badyán umelte nebo nadrťte v hmoždíři, odměnou vám bude jeho intenzivní vůně i chuť,“ říká Jan Schneedorfer s tím, že správně skladovaný celý badyán vydrží roky a lze ho dát i jako ozdobu na stromeček.
Anýz
Voní podobně jako badyán, ale vzhledově jsou každý jiný. Anýz, to jsou malá semínka. Jeho chuť je podobná lékořici, a to svojí pikantní sladkostí a jemným pepřovým tónem. Vůně anýzu by vám jistě připomněla bonbony z dětství, některým třeba i čerstvě upečený chleba. Naše prababičky používaly anýz i k nakládání zeleniny, do omáček nebo sušenek. Jedním ze zapomenutých vánočních receptů jsou anýzky, jednoduché máslové cukroví nejrůznějších tvarů. „Při pečení cukroví si anýz skvěle rozumí s medem, ořechy, máslem i citronovou kůrou. Anýz doporučuji koupit spíš celý a v menším množství, protože rychle ztrácí chuť, a čerstvě si ho rozdrtit. Pokud byste chtěli zvýraznit chuť anýzu, doporučuji jej nasucho opražit a nastrouhat,“ tvrdí Schneedorfer.
Muškátový oříšek
Uplatnění najde v bešamelu, hodí se k dochucení rizot, smetanových brambor, ragú, ryb, uzenin, paštik, dále nádivek nebo smetanových omáček. S Vánoci je neodmyslitelně spojen díky perníkovému koření, v zimním čase jej zkuste nastrouhat i do náplní jablečných koláčů nebo do likérů. V cukroví bude skvěle ladit se skořicí, hřebíčkem a citronovou kůrou. Dále si velmi dobře rozumí s dýní, švestkami, ale také s pepřem, cibulí nebo bobkovým listem. „Má ostrou a sladko-hořkou chuť. Jeho konzumaci by se měli vyhnout malé děti do věku 5 let a těhotné či kojící ženy, protože obsahuje látky, které jsou ve vyšším množství toxické,“ zmiňuje Jan Schneedorfer.
Více koření najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 51.