Vizovické pečivo - Ozdobí i stromeček!
POTŘEBUJETE: 1 kg hladké mouky 400 ml vody 1 lžičku octa 1 vejce na potření nůžky nůž kuličky celého pepře stužky
JAK NA TO: V hromádce mouky na vále udělejte důlek, kam postupně přilijte vodu a ocet. Vypracujte velmi tuhé a vláčné těsto, které se potom dobře tvaruje. Dejte ho do igelitového sáčku a nechte několik hodin odpočinout v ledničce. Z těsta vždy odkrojte jen takový kousek, který budete zpracovávat. Zbytek nechte v sáčku, aby neoschlo. Základní tvarem je váleček a kulička. Válečky různě splétejte do copánků nebo kroucené šňůry, kuličku zplošťujte nebo protahujte do tvarů zvířecích tělíček. Při nalepování jednotlivých částí spoj navlhčete vodou, aby lépe držel. Nůžkami nastříhejte bodliny, záhyby, oči vyznačujte kuličkami pepře. V lidové tradici se nejčastěji z vizovického těsta zhotovovali ježci, holubičky, ještěrky, věnečky a miminka. Můžeme vymyslet i další tvary podle své fantazie. Vytvarované těsto nechte na plechu oschnout, potom všechny ozdoby potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte sušit v troubě při nejnižší teplotě 4až 5 hodin, aby pečivo dostalo nazlátlou barvu a zpevnilo se. Hotové ozdoby je možné podlepit kouskem kanafasu nebo modrotisku, lze jej navázat na stužky a ozdobit jím lidově laděný stromeček.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 50.