Nejlepší marokánky...
Jednou z variant, co dát do vyrobené dózy s šachovou figurkou, jsou sladkosti. Tak vám přinášíme recept z cukrářství Dolcelavoro na vynikající křupavé marokánky. Tyto lahodné placičky pochází původem ze Severní Afriky (z Maroka, jak název napovídá) a těší se u nás velké oblibě. Průmyslově vyráběné však nemají vše, co je v pravých marokánkách to dobré. Obsahují mnoho arašídů a nedobré přeslazené citrusové kůry. Takže je nejlepší si lahodné marokánky upéct hezky doma.
POTŘEBUJETE:
* 1 smetanu ke šlehání
* 100 g cukru moučka
* 1 lžíci medu
* 30 g másla
* 150 g ořechů (nesolený mix různých druhů)
* 100 g kandované pomerančové kůry
*100 g sušených brusinek
* 100 g kandovaného ovoce
* 40 g hladké mouky
Na polevu:
* 200 g hořké čokolády
* 100 g stoprocentního rostlinného tuku
JAK NA TO: Smetanu společně s cukrem rozehřejeme v hrnci, přidáme med, máslo a provaříme na hustou konzistenci. Dále přidáme hladkou mouku. Vše provaříme na hustou kaši. Přidáme ořechy, kandované ovoce, pomerančovou kůru a sušené brusinky. Lžící na pečicí papír nanášíme připravenou směs a tvoříme hromádky, které mírně stlačíme, aby utvořily slabé placičky. Pečeme ve vyhřáté troubě (na horkovzduch) při teplotě 180 °C 10 – 15 minut. Upečené placičky necháme vychladnout. Čokoládu nalámanou na menší kousky rozpustíme ve vodní lázni. Postupně za stálého míchání přidáváme tuk. Hotovou směs necháme zchladnout na správnou teplotu a konzistenci. Vychladké marokánky namočíme v čokoládové polevě.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.