Kompost - Co tam patří a co ne?
S posezonním úklidem zahrady nebo okolí domu či chalupy můžete zároveň postoupit do vyšší zahrádkářské a využít tento materiál pro kompostování. Zabijete tak hned dvě mouchy jednou ranou, a zahrádka se vám příští rok za to ještě poděkuje. Odborník z Hornbachu poradí, jak na to jít chytře.
Kompost je vynikajícím přírodním hnojivem, zároveň zlepšuje půdní strukturu a podporuje činnost užitečných mikroorganismů. Snadno jej vyrobíte z opadaného listí, zlikvidovaných letniček nebo zeleninového odpadu. Obavy ze zápachu a z příliš komplikované péče o tento zahrádkářský poklad klidně pusťte z hlavy. Při dodržování správných zásad kompostování se vám vše hravě podaří.
Co tam patří a co ne
V přírodě dochází k neustálému koloběhu živin – od rostliny přes zetlelý organický materiál v kompostéru a zpět do rostliny. Na kompostu tak vše začíná i končí, proto není jedno, co se do něj dostane. „Pro kompost je ideální organický kuchyňský odpad, vaječné skořápky, zbytky ovoce a zeleniny, zahradní odpad, suchá tráva, rozdrcený dřevěný odpad s rozemletým listím, ale místy lze přidat i trochu dřevěného popela nebo hnoje hospodářských či malých zvířat,“ tvrdí David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Rozhodně však do kompostu nesmí přijít sklo, kov, plast, kameny, uhelný popel, žádné barevné noviny nebo časopisy, plevel či nemocné rostliny. „Vyvarujte se i kůry citrusových plodů a banánů, ale nevhodné pro kompostování jsou i zbytky vařeného jídla,“ upozorňuje odborník.
Více nápadů nejen o kompostování najdete v tištěném Aha! pro žen číslo 44.