Vhodná doba na prořez dřevin...

Údržba stromů a keřů má vliv na to, jak budou dřeviny na zahradě prospívat. Jenže pro mnohé zahrádkáře je jejich úprava tvrdým oříškem. Řeší, kdy je vhodný čas na prořezání, jaké pomůcky používat a podobně. Podívejte se na praktické rady od odborníka z Hornbachu, se kterými to bude hračka.
Ovocné stromy se obvykle zastřihávají ve dvou etapách: v zimě a v létě. „I když nejde o odlišný typ řezu, zásadním rozdílem jsou benefity, které s sebou přinášejí. Zimní řez se provádí na podporu růstu nových výhonků. Letní naopak růst výhonků zpomaluje, ale zvyšuje rodivost stromu,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.
Stromy jako jabloně a hrušně je potřeba řezat v době, kdy nehrozí pokles teploty pod -10 °C. Optimální teplota pro tyto úpravy je 2 až 5 °C. Na jaře je to důležité zvládnout to ještě před prvním pupenem. Peckoviny (třešně, broskve, višně, meruňky), s výjimkou slivoní, řežeme hned po sběru úrody nebo v dubnu. Menší ovocné keříky jako maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či vinnou révu ořežte až po skončení zimních mrazů. Okrasné rostliny a dřeviny si na rozdíl od ovocných stromů žádají častější údržbu. Před nástupem špatného počasí je dobré menší keříky, keříkové růže nebo mladé rostliny zastřihnout, aby se pod vlivem nepříznivého počasí nezlomily.
Více nápadů nejen na přořez dřevin najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 43.