Aby kompost uzrál...

S posezonním úklidem zahrady nebo okolí domu či chalupy můžete zároveň postoupit do vyšší zahrádkářské a využít tento materiál pro kompostování. Zabijete tak hned dvě mouchy jednou ranou, a zahrádka se vám příští rok za to ještě poděkuje. Odborník z Hornbachu poradí, jak na to jít chytře.
Zralý kompost vzniká přibližně po jednom až dvou letech, když syrový kompost z velké míry zetlí. Má sice nižší hnojivovou hodnotu než syrový kompost, je však bohatý na auxiny, které rostliny chrání před škůdci i chorobami a podporují růst. Je vhodný jako pěstitelský substrát. Pro dosažení kvalitního zralého kompostového materiálu je potřeba postupně sbírat zahradní odpad a soustředit ho na vyhrazené místo. „Později ho najednou navrstvěte do otevřeného kompostéru. Tím docílíte požadované výšky a nutné teploty v kompostéru. Začněte přibližně s dvaceticentimetrovou větrací vrstvou z odřezků stromů a keříků. Střídejte nejvíce deset centimetrů vysoké vrstvy. Jednotlivé vrstvy by měly být z vlhkého, suchého, jemného a hrubého materiálu,“ hovoří odborník z oddělení zahrady. Důležité je zabezpečit rovnoměrnou vlhkost, protože proces tlení není bez vody možný. Pro dosažení požadované teploty by měl být minimální objem kompostu jeden kubický metr. „Hrubé zbytky můžete při odebírání kompostu oddělit pomocí přehazovacího síta a znovu je dát kompostovat. Dozrávání kompostu urychlíte, když ho jednou až dvakrát ročně přeházíte vidlemi,“ dodává David Benda z Hornbachu.
Více nápadů nejen na kompoostování najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 44.