Je tu čas jeřabin! Co takhle čaj nebo marmeládu?

Plody jeřábu ptačího (latinsky sorbus aucuparia) vás okouzlí svým jedinečným oranžovým odstínem. Proč si tedy nevytvořit nějakou tu jeřabinovou, už tak trochu podzimní dekoraci, věnec, náhrdelník na krk nebo aranžmá ve váze? Kouzlo bobulí jeřábu vás ohromí.
Na co se hodí
Jeřabiny obsahují hodně vitaminů, především C, který posiluje imunitní systém organismu. Třísloviny a hořčiny, jakož i éterický olej, zase povzbuzují chuť k jídlu. Z čerstvých jeřabin lze vyrobit pomazánku, marmeládu, popřípadě povidla. Jeřabinová povidla můžeme jít samotná i s chlebem. Pravidelná konzumace jeřabin také povzbuzuje produkci žaludeční šťávy. Z usušených jeřabin si lze připravit čaj, který pomáhá při nechutenství a žaludečních neurózách. Nálev z listů je zase dobrým pomocníkem při chrapotu a posiluje hlas.
Uvařte si, umíchejte…
Čaj
1 lžičku sušených jeřabin rozdrtíme v hmoždíři. Plody přelijeme 1 šálkem vody. Asi 10 minut necháme vylouhovat a poté scedíme. Podle potřeby pijeme 1 až 2 šálky denně.
Nálev
30 g listů vložíme do 1 l vroucí vody a necháme louhovat10 minut. Denně vypijeme 3 šálky.
Marmeláda
800 g jeřabin očešeme a necháme přes noc v mrazničce promrznout. Jeřabiny uvaříme s ½ l vody doměkka, aby bobule praskly, a poté vše protlačíme sítem. Vzniklou kaši zachytáváme do hrnce a za míchání přivedeme k varu se 750 g želírovacího cukru. Dochutíme šťávou ze 2 pomerančů a plníme do sterilních zavařeninových sklenic. Marmeláda vydrží až jeden rok.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 35.