Podzimní inspirace: Dýňová marmeláda nebo sušená dýně podle Jany z Hradce Králové!
Z dýní se dá dělat mnoho a podzim k tomu přímo vybízí, neboť dýně jsou doslova všude kolem nás. Paní Jana z Hradce Králové dělá dýňovou marmeládu, nebo dýni nasuší. Inspirujte se!
Usušte si ji
Nasušte si dýni, je to chutné zobání za pár korun, jen příprava je delší. Dýni nakrájíme na kostky (cca 1,5 cm x 1,5 cm). Dáme do mísy a zalijeme svařenou vodou se šťávou ze 4 citronů. Necháme přes noc odležet, druhý den slijeme tekutinu a zasypeme na 1 kg dýňových kostek 0,5 kg cukru, přidáme skořici a hřebíček, promícháme a necháme stát klidně celý den. Pak slijeme opět tekutinu a dáme sušit do trouby. Trvá to cca 6 hodin. Dobře usušené uskladníme do lahve a máme zásobu na zimu.
Zkuste marmeládu
Na kousky nakrájenou dýni zalijeme hruškovým džusem a vymačkanou šťávou ze dvou pomerančů (včetně dužniny). Přes noc necháme louhovat a druhý den uvaříme jako marmeládu. Dýni vaříme i se šťávou do změknutí, džus přiléváme, redukujeme. Když je dýně měkká, rozmixujeme, přidáme třtinový cukr a povaříme 5 minut. Pak v troše cukru rozmícháme citrusový pektin, zamícháme do marmelády a povaříme další 3 minuty. Ještě teplé dáváme do lahví. Marmeládu můžeme ochutit kořením, třeba skořicí, vanilkou či badyánem.