Třítýdenní lockdown začal včera o půlnoci: Kontroly i ve vlacích a autobusech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Třítýdenní lockdown začal včera o půlnoci: Kontroly i ve vlacích a autobusech

Lockdown v okresech: Policejní kontroly během prvního dne v Praze a okolí (1.3.2021)
Lockdown v okresech: Policejní kontroly během prvního dne v Praze a okolí (1.3.2021) (Foto Blesk - David Malík)

V Česku začal včera platit tvrdý lockdown. Policisté hned po nedělní půlnoci zahájili mezi okresy rozsáhlé kontroly. Kdo neprokáže, že splňuje podmínku pro pohyb mimo svůj »revír«, toho dál nepustí.

Na dodržování nových opatření bude vedle policistů ode dneška dohlížet i 3834 vojáků a 270 příslušníků Celní správy. „Dohromady bude nasazeno přes 30 000 lidí,“ řekl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Policisté hlídkují na významných dopravních tepnách na 500 vytipovaných stanovištích. A že se do jiného okresu dostanete bez potvrzení alespoň vlakem či autobusem? Omyl, i tam na rozhraní okresů probíhají namátkové kontroly, během nichž musí člověk hlídce písemně prokázat, že splňuje podmínku pohybu mezi okresy. Kvůli tomu měl například osobák z Kolína do Prahy deset minut zpoždění. „První dny bude policie benevolentnější, protože chápe, že řada občanů si během víkendu nemohla vyřídit potřebná potvrzení,“ vysvětlil Vondrášek.

Víte, že...

...za porušení nařízení hrozí pokuta na místě až 10 tisíc korun? Ve správním řízení může vyšplhat dokonce až na dvojnásobek.

Kdy můžeme opustit okres?

*cesta k lékaři, do zařízení sociálních služeb vč. zajištění doprovodu nebo k veterináři

*zajištění nezbytných potřeb pro jinou osobu, např. dítě, nebo i kvůli péči o zvíře *vyřízení nezbytných úředních záležitostí

*výkon povolání nebo podnikání

*účast na pohřbu

*složení praxe či zkoušek

*účast na ministerstvem povolené sportovní akci *výjezd ze země (musí se prokázat předložením např. letenky či potvrzením o ubytování)

Strážníci: Kontroly jsou priorita

Na dodržování opatření dohlížení i pražští strážníci. „Jejich naprostou prioritou budou kontroly v městské hromadné dopravě, na nástupištích, v přístřešcích a čekárnách veřejné dopravy. Stejně tak budou kontrolovat opatření na veřejných prostranstvích zejména ve vztahu k ochranným prostředkům dýchacích cest,“ řekl jejich ředitel Eduard Šustera.

Praha

Neúspěšný nákup

Hlídky stály i na hranicích metropole. Napilno měly například v Náchodské ulici, která vede z pražských Horních Počernic. Kontrolovaly téměř všechna auta. Přestože se první den zákazu řešil domluvou, mezi řidiči se přece jen našel hříšník, který s důvodem neobstál. Otočit se musel šofér dodávky, který chtěl jet do metropole nakoupit. + 02 kontroly praha

Liberecký kraj

Otočili jen pár aut

Během prvních deseti hodin provedli policisté v Libereckém kraji na1000 kontrol, vrátili do deseti aut. „Lidé jsou vstřícní, chovají se relativně disciplinovaně,“ řekl krajský policejní ředitel Ondřej Musil.

Ústecko

Zatavili i cizince

Kontroly u vjezdu do městské části Vaňov v Ústí nad Labem a u sjezdu z dálnice D8 probíhaly včera bez problémů. Lidé se mimo vytištěné formuláře prokazovali také potvrzením v mobilních telefonech. Hlídka narazila také na dodávku s ukrajinskou RZ, kterou ale vzápětí nechala jet dál.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.