Změny v roce 2020: Jak vyzrát na velké zdražování | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Změny v roce 2020: Jak vyzrát na velké zdražování

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Orange finance)

Dražší cigarety, tvrdý alkohol, ale i elektřina. To všechno přináší letošní rok. A zatímco neřesti si můžeme silou vůle odpustit, svítit či topit musíme. Kde všude nám tedy hrozí, že budeme muset připlatit? A jak se při tom všem snažit ušetřit? To vám poradíme ve druhém dílu nového seriálu Aha!.

Léto u moře

Část pobytů u moře zdraží. Tamní hotely budou chtít vyšponovat ceny hlavně o prázdninách. „V některých destinacích v té vrcholné sezoně k nějakému zdražení určitě dojde. Odhadem to bude mezi 5 a 10 procenty,“ řekl Aha! Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. (+vždy malý boxík k tomu) Jak ušetřit: Kdo není závislý třeba na školním volnu dětí, může si dovolenou naplánovat na levnější měsíce, jakými bývají červen či září. Odborníci také radí rozhoupat se ke koupi včas. Takzvané first minute zájezdy jsou levnější o 10 až 30 procent, přičemž ty zakoupené do konce ledna mohou být ještě výhodnější.

Nové auto

Experti předpokládají, že letos zdraží automobily v základní výbavě o zhruba čtyři procenta, ty v plné »palbě« pak o dvě procenta. „Třeba za vrcholné varianty vozidel poslední dobou velmi oblíbené kategorie SUV si zákazník připlatí koncem letoška třeba i desetitisíce v porovnání s nynějším stavem,“ říká ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Jak ušetřit: Vzhledem k očekávanému zdražení by bylo třeba koupit nový vůz co nejdřív. Nebo naopak pečlivě si ohlídat různé nárazové akce, kdy prodejci určité značky srazí pár procent dolů. Je třeba si ale uvědomit, že nový vůz okamžikem, kdy vyjedete z autosalonu, ztratí až dvacet procent z ceny. A to jsou sakra velké peníze! Ty lze ušetřit tak, že koupíte mírně ojetý vůz. Je třeba ale nechat si pořádně zkontrolovat, zda je v pořádku. Někdy tuto garanci na třeba roční vozy nabízejí sami prodejci.

Topení elektřinou

Kdo elektřinou topí nebo s ní ohřívá i vodu, ten se letos prohne. Sálavé topné panely nebo podlahové vytápění totiž budou znamenat až o osm procent navýšené faktury. Ale i ti, kteří elektřinu využívají na svícení a pro spotřebiče, se musí smířit s cenami o tři až čtyři procenta vyššími.  Jak ušetřit: Přechod na topení třeba plynem, jehož cena letos stagnuje, je třeba dobře propočítat. Náklady na předělávku celého systému třeba v rodinném domku se mohou vyšplhat na mnoho desítek tisíc korun. Snížit výdaje za elektřinu může přechod na tzv. noční proud, což znamená, že určitou část dne jede domácnost na nižší tarif. Nejvíc by ale nyní ušetřil člověk, který by se přeorientoval na topení dřevem. Toho je totiž vzhledem ke kůrovcové kalamitě na trhu takový přebytek, že je téměř za hubičku.

+7 triků na zkrocení proudu

*důsledně nahraďte klasické žárovky úspornými

*zbavte se letitých žroutů, staré ledničky či pračky vyměňte za ty s energeticky neuúspornější třídou A+++

*nenechávejte spotřebiče v tzv. pohotovostním režimu, vypínejte je ze zásuvky a vytáhněte z ní i nabíječky – ušetříte podle expertů až deset procent nákladů za elektřinu

*pokud využíváte tzv. noční proud, tedy dvoutarifovou sazbu, využívejte na spotřebičích »odložený start« a perte či myjte nádobí v levnějším tarifu

*při praní zvolte nižší stupně teploty, prádlo bude i tak čisté, a snažte se vždy naplnit do pračky či myčky co nejvíc

*u lednice platí naopak, netřeba chladit víc než na +5 stupňů Celsia

*ledničku i mrazák pravidelně odmrazujte nebo si pořiďte tu s beznámrazovým systémem no-frost *venkovní osvětlení nahraďte solárním 

Voda vzácnější

Přeřazením mezi položky daněné nejnižší sazbou DPH, tedy 10 procenty, by teoreticky mělo od května zlevnit vodné a stočné. Nejspíš se tak ale nestane, protože vodovodní společnosti už avizovaly, že uspořené peníze investují do modernizace. Dočkáme se tak nejspíš opaku. „Samotná voda zdraží většině domácností od čtyř do šesti procent, zčásti právě kvůli zdražení elektřiny, protože například pohání čerpadla,“ uvedl pro Aha! hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Jak ušetřit: *používejte pákové vodovodní baterie, které jsou mnohem úspornější než klasické kohoutky *dávejte přednost sprše před koupelí, přerušte proud, když se šamponujete *nezalévejte zahradu pitnou vodou, shromažďujte dešťovku  *kontrolujte, zda kohoutky nekapou a neprotéká záchod *pořiďte si WC stop, který se umístí do nádržky, nebo si kupte nádržku s dvojitým či trojitým splachováním.

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>

Neřesti udělají díru do rozpočtu!

Alkohol

Tvrdý alkohol zdraží kvůli zvýšení spotřební daně z lihu o 13 procent na 32 250 korun na hektolitr a u lihu v ovocných destilátech z drobného pěstitelského pálení na 16 200 korun za hektolitr. U půllitru 50% slivovice by to kvůli dani mělo být 10 korun navíc, litrovky tuzemáku pak 14 korun. Jak to bude ve skutečnosti, to se ukáže teprve tehdy, až obchodníci vyprodají zásoby.  

Jak ušetřit: Přejděte z panáků na víno, které není zatíženo žádnou daní, nebo na pivo, kdy to čepované bude mít od května DPH 10 procent místo nynějších 21 procent. To sice pravděpodobně točené nezlevní, ale alespoň zůstane na svém. Nejvíc ovšem ušetříte, pokud se stanete abstinenty. 

Cigarety

Kvůli zvýšení spotřební daně z tabáku o zhruba deset procent by měla krabička cigaret teoreticky zdražit asi o 6 korun, ale tabákové firmy už před koncem roku avizovaly vyšší cifry. Podle výrobců ty nejlevnější cigarety do 90 korun zdraží o 11 korun, ty prémiové, které stojí přes stovku, dokonce o 13 korun. Pak by ten, kdo vykouří krabičku denně, musel vydat ročně navíc 4745 korun. Jak ušetřit: Nakupte si »hřebíčky do rakve« do foroty, protože zdražení se čeká až někdy v únoru, kdy prodejcům dojdou současné zásoby. A pak samozřejmě radikální rada: přestaňte kouřit! Ušetříte tím nejen své zdraví, ale i pořádný balík.

*Sváteční kuřák aneb Krabička měsíčně

Levnější cigarety (90 Kč): ročně 1080 Kč Dražší cigarety (110 Kč): ročně 1320 Kč Co by za to mohl mít? Kameru do auta Lamax nebo kávovar Bosch Tassimo.

*Průměrný kuřák aneb Krabička denně

Levnější cigarety (90 Kč): ročně 32 850 Kč Dražší cigarety (110 Kč): ročně 40 150 Kč Co by za to mohl mít?  Skládací elektrokolo Agogs Barack nebo 9denní zájezd all inclusive do hotelu Sultan Sands Island na Zanzibaru.

*Silný kuřák aneb 2 krabičky denně

Levnější cigarety (90 Kč): ročně 65 700 Kč Dražší cigarety (110 Kč): ročně 80 300 Kč Co by za to mohl mít? Cedrovou infrasaunu Prowell pro čtyři osoby nebo luxusní americkou 600litrovou nerezovou ledničku Samsung.

*Náruživý kuřák aneb 3 krabičky denně

Levnější cigarety (90 Kč): 98 550 Kč Dražší cigarety (110 Kč): 120 450 Kč Co by za to mohl mít? Motorku Honda Monkey 125 nebo dřevěný zahradní domek JULES 15 m² + 2m terasa.

Vážení čtenáři,  etošní rok 2020 vyhlašujeme v Aha! rokem úspor. Každý měsíc vám přineseme třídílný seriál (pondělí až středa), ve kterém najdete řadu tipů, rad a nápadů, jak ušetřit, co se týká bydlení, energií, léků, dovolené. Odborníci vám poradí, jak si spořit na důchod, zhodnotit vydělané peníze či naučit děti a vnoučata hospodařit. 

Přehlednou tabulku najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.