2020: Změny ve mzdách a důchodech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

2020: Změny ve mzdách a důchodech!

Komu se bude lépe šetřit.
Komu se bude lépe šetřit. (Foto: red)

Taky vás tak potěší, když se vám podaří ušetřit o něco víc než minulý měsíc? Spoření je skoro český národní sport a jsme v něm sakra dobří! Průměrně si odkládáme desetinu z příjmů, což stačí v Evropě na bronz. Protože ale i letos leccos zdraží, je toto naše škudlení složitější a složitější. Nový seriál Aha! vám s tím pomůže! Nejprve si v prvním díle udělejme pořádek na straně příjmů. Mnozí si totiž letos přijdou na víc peněz, a tím mají šanci si i víc našetřit. Komu »nabobtná« konto?

Rodiče
Od Nového roku mají všichni rodiče novorozenců nárok na vyšší rodičovský příspěvek, a to o 80 tisíc korun. Z těch, jejichž dítě už je na světě a ještě mu nebyly čtyři roky, se ale mohou z 300tisícového rodičáku radovat jen někteří. »Nášup« totiž dostali jen ti, kteří k lednu příspěvek stále čerpali. Ti, kteří zvolili rychlejší variantu a už nic nepobírali, byť mají dítě ve »správném« věku, měli smůlu. Ale ani rodiče, kteří mají dítě do čtyř let a v lednu jim rodičák stále chodil, nemusí vyčerpat celou přidanou částku. Pokud se totiž blíží čtvrté narozeniny jejich potomka, záleží i na tom, jakou nejvyšší částku mohou měsíčně čerpat. To se řídí jejich předchozím výdělkem. Pokud nejde příjem doložit, je tato částka 10 tisíc korun. Pro ty, kteří příjem doložit mohou a jejich výplaty jsou astronomické, je pak maximální měsíční výše příspěvku 42 720 korun.

Senioři
Vyšší penze od ledna dostávají senioři. Průměrný důchod se zvýšil o 900 korun. Procentuálně si ale, jak ukazuje tabulka, víc polepšili ti s nižšími důchody.

Učitelé
Platy učitelů se řídí příslušným platovým stupněm, který vychází z délky jejich praxe, a platovou třídou podle vzdělání. Tarifní složku jim pro letošek vláda zvedla o 8 procent, další 2 procenta poslala ředitelům, aby určovali odměny pro své zaměstnance.

Komu se bude lépe šetřit.

Všichni zaměstnanci
Sto padesát tisíc Čechů pracuje za minimální mzdu. Z ní se šetří dost špatně, ale letos ta šance bude o něco vyšší. Nikdo totiž nesmí na plný úvazek pracovat za méně než 14 600 korun, což je o 1250 korun víc než loni. To už je skoro oněch 10 procent, co si průměrný Čech odkládá na horší časy. Zvýšení minimální mzdy ale také znamená, že se zvýšily takzvané zaručené mzdy pro jednotlivé skupiny povolání, které jsou rozděleny podle odbornosti a náročnosti práce do osmi skupin.

Policisté a hasiči
Tarify, které určují výši platů policistů a hasičů, ale také celníků či členů vězeňské služby a rozvědek, se plošně zvýší o 1500 Kč. Nejmenší základní tarif by měl být nyní 19 210 Kč, nejvyšší pak 61 520 Kč. Všem, kteří pracují na směny, jako jsou třeba výjezdoví hasiči, se základní tarif zvedl o 1650 Kč.

Uniformy i bílé pláště
Lékaři či zubaři mimo soukromou sféru, ale také sestřičky a další zdravotnický personál si s platem letos polepšili. Radovat se mohou i vojáci a policisté a také soudci a žalobci. O několik stovek navíc mají najít na výplatnicích i nejhůře placení zaměstnanci ve veřejné sféře, ke kterým patří kuchařky, uvaděčky či uklízečky. U nich je to kvůli zrušení první, tedy nejnižší tarifní třídy a přesunem do druhé. Průměrnou výší přilepšení – podobně jako u vojáků, policistů či lékařů – by mělo být 1500 korun. To se týká také úředníků. Ještě více pak od ledna dostali přidáno zaměstnanci v kultuře. Pracovníkům muzeí, divadel či knihoven by podle ujištění vlády měly platy vzrůst v rozmezí 1830 až 3180 korun. Nejvíc, a to o deset procent, si ale polepší politici. Víc budou brát jak ti vrcholní, tak ti komunální.

Vážení čtenáři,
letošní rok 2020 vyhlašujeme v Aha! rokem úspor. Každý měsíc Vám přineseme třídílný seriál (pondělí až středa), ve kterém najdete řadu tipů, rad a nápadů, jak ušetřit, co se týká bydlení, energií, léků, dovolené. Odborníci vám poradí, jak si spořit na důchod, zhodnotit vydělané peníze či naučit děti a vnoučata hospodařit.

O KOLIK SI POLEPŠILI:

Komu se bude lépe šetřit.
Komu se bude lépe šetřit.

Tolik musíte letos nejméně brát: Neberou vás v práci na hůl?
1. SKUPINA
Nejméně náročné práce pokud jde o odbornost, jako jsou třeba pomocníci, uklízeči, nosiči či skladníci manipulující s lehčími předměty.
Zaručená mzda měsíční hodinová
14 600 Kč 87,30 Kč

2. SKUPINA
Profese, na něž se kladou i při manuální práci o něco vyšší nároky, jako například na skladníky manipulující s předměty nad 15 kg, ale týká se to třeba i popelářů či čerpadlářů.
Zaručená mzda měsíční hodinová
16 100 Kč 96,30 Kč

3. SKUPINA
Zedníci, klempíři, kominíci, pokladní, číšníci či opraváři nebo kadeřníci patří do skupiny profesí, která už vyžaduje vyšší odbornost.
Zaručená mzda měsíční hodinová
17800 Kč 106,40 Kč

4. SKUPINA
Sem patří už i všeobecné sestry či porodní asistentky, které ale pracují pod dohledem, ale i »vyšší úroveň« profesí v předchozích skupinách, tedy například kuchař specialista, odborný krejčí či mzdoví účetní a průvodce – tlumočník. Zaručená mzda měsíční hodinová
19 600 Kč 117,40 Kč

5. SKUPINA
Vzdělání, odborné dovednosti a samostatná práce – to charakterizuje profese v této skupině. Patří sem zdravotní sestry, porodní asistentky a záchranáři pracující bez dohledu, ale i řidiči autobusu, programátoři a správci IT sítí.
Zaručená mzda měsíční hodinová
21 700 Kč 129,70 Kč

6. SKUPINA
Tady jsou zahrnuty umělecké profese jako je režisér či dirigent, ale i duševně náročná povolání jaká mají třeba biomedicínští inženýři, psychologové ve zdravotnictví či speciální pedagogové.
Zaručená mzda měsíční hodinová
24 000 Kč 143,20 Kč

7. SKUPINA
Dlouhá a náročná studia, speciální schopnosti a velká zodpovědnost musí mít profese v této skupině. Jde o lékaře, zubaře, farmaceuty, finanční analytiky, architekty či vývojáře nových programů.
zaručená mzda měsíční hodinová
26 500 Kč 158,10 Kč

8. SKUPINA
Ty nejnáročnější profese mají nárok na nejvyšší zaručenou mzdu. Jsou to finanční a obchodní ředitelé, makléři na finančním a kapitálovém trhu či třeba vědci a vysokoškolští pedagogové.
zaručená mzda měsíční hodinová
29 200 Kč 174,60 Kč



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.