Velikonoční pečení: Klasický mazanec
POTŘEBUJETE:
500 g polohrubé mouky + trochu hladké mouky na poprášení těsta
100 g krupicového cukru + 1 lžíci do kvásku
½ sáčku vanilkového cukru
¼ lžičky soli
kůru z dobře omytého citronu
špetku muškátového květu
špetku mletého anýzu
1 balíček čerstvého droždí
200 – 250 ml vlažného mléka
150 g rozpuštěného másla
2 – 3 žloutky
50 g pokrájených oloupaných mandlí
30 g vlašských ořechů
50 g spařených a opláchnutých rozinek
1 – 2 lžíce rumu
1 vejce na potření
moučkový cukr na poprášení
Z droždí, lžíce cukru, mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Rozinky v misce zalijeme rumem. Mezitím si smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým kořením. Do směsi vlijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutky, rozinky v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, nakrájené ořechy a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujeme. Moukou poprášené těsto dáme do mísy, přikryjeme a necháme kynout asi 2 hodiny. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujeme, utvoříme bochánky, přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu nakynout. Troubu předehřejeme na 220 °C. Na bocháncích nožem vytvoříme kříž. Mazance pomažeme vejcem, posypeme zbylými mandlemi a dáme péct. Pět až deset minut pečeme zprudka, pak zmírníme teplotu na 150 – 160 °C a zvolna dopečeme. Ke konci můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a mazanec přikrýt alobalem, aby se nepřipálil. Před dopečením píchneme do středu špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, vytáhneme z trouby. Upečený mazanec potřeme rozpuštěným tukem, přesuneme ho na drátěnou podložku a necháme vychladnout. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Více recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 15.