Volby 2016: Perličky z volebních místností! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Volby 2016: Perličky z volebních místností!

Takhle vypadá chodský kroj Marie Dufkové.
Takhle vypadá chodský kroj Marie Dufkové. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Jitka Pecharová, Vlaďka Hradská, Karel Janeček, Jiří Čada, Jiří Nováček, ČTK)

Boj o »koryta« v Česku vrcholí! Ve dvě hodiny odpoledne se dnes uzavřou volební místnosti a po sečtení hlasů se dozvíme, kdo se za nás bude čtyři roky bít v krajských zastupitelstvech. Ve třetině okrsků se vybírají také noví senátoři.

Kraje: Mají celkem 675 zastupitelů, rádi by se jimi stalo 11 808 kandidátů.
Senát: O 27 senátorských křesel se rve 233 adeptů.

Politici odvolili a řekli:

Andrej Babiš (ANO), Průhonice u Prahy
„Vypadá to na těsný souboj, kdybychom vyhráli v pěti krajích, bylo by to fajn.“

Vojtěch Filip (KSČM), České Budějovice
„Uvítal bych, kdyby vláda financovala opravu silnic druhých a třetích tříd.“

Miloslav Kalousek (TOP 09), Bechyně na Táborsku
„Volby rozhodnou především o svobodě.“

Petr Fiala (ODS), Brno
„Přeji si, aby byl vystřídán Michal Hašek (ČSSD). Jihomoravský region stagnuje a to je škoda.“

Michal Hašek (ČSSD), Brno
„Myslím, že letos ke krajským volbám přijde více lidí. Kraj má důležité kompetence a voliči si to uvědomují.“

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>> Nejmenší volební okrsek Česka? Vysoká Lhota na Pelhřimovsku

Mají pouze patnáct obyvatel a také jen patnáct voličů! Vysoká Lhota na Pelhřimovsku je nejmenším volebním okrskem v Česku. Kdyby se u urny sešli všichni najednou, odvolili by do pěti minut.

„Takhle máme až do zítra zhruba jednoho voliče na hodinu,“ žertuje starosta obce a rovněž předseda volební komise František Plášil a dodává: „I když všichni z obce odvolíme, přesto tu musíme být. Co kdyby se dostavil někdo s volební průkazkou,“ vysvětluje Plášil.

Víte, že...
...Vysoká Lhota je obcí s nejnižším počtem obyvatel v Česku

Dominika Myslivcová (21) Sexbomba volila v růžové! A s psíkem v náručí...

Blogerka, modelka a zlatokopka Dominika Myslivcová (21), která se mimo jiné proslavila písní proti uprchlíkům a kandidaturou za Úsvit a Blok proti islamizaci, volila v Ostravě s čivavou Shelly v náručí. Dorazila v růžovém kabátku a do stejné barvy oblékla i svého psa.

Přestože pobývá většinu roku v Praze, k volbám šla ve městě, v němž má trvalý pobyt. „Dokonce volím ve stejné škole v ulici Generála Píky, kterou jsem navštěvovala,“ řekla Myslivcová s pětiletou čivavou v náručí.

Nejstarší předsedkyně komise v Česku Lidmila Lavičková (91): U voleb jsem od roku 1948

Tradiční guláš, štrúdl a koláčky připravila členům své volební komise předsedkyně Lidmila Lavičková (91). Je nejstarší předsedkyní v Česku, u voleb zasedá už od roku 1948.

„Pekla jsem ve tři hodiny v noci, členy své komise si hýčkám. Guláš a štrúdl jim chystám už desítky let,“ poznamenala. I když je drobného vzrůstu, ve volební místnosti je jí plno. Oslovuje příchozí jménem, mnohým voličům tyká. Většinu zná od dětských let. S nadsázkou se dá říci, že jako dlouholetá vedoucí kulturního domu a později kina naučila půlku dětí ve Veselí slušnému chování v kulturních zařízeních. „Dodnes si pamatuji, jak na nás volala, že do divadla se chodí včas a v uličce se prochází k lidem čelem,“ poznamenal jeden z voličů.

Lidmila Lavičková míní, že letos bude u voleb slabá účast. „Tipuju to do 30 procent. Přitom za první republiky si toho lidé považovali. Přichází většinou starší lidé. Není jim zatěžko přijet i na vozíku. Ale mladí nechodí,“ posteskla si.

Nejstarší volička (104) v Hradci Králové: Celý život přeje lidovcům!

Odvoleno již má nejstarší obyvatelka Hradce Králové, 104letá Hedvika Trutnovská. Bývalá pracovnice v textilním průmyslu prý za svůj život nevynechala jediné volby a vždy dává hlas té samé straně.

Rodačka z Náchoda, žijící v královéhradeckém domově pro seniory, přišla do volební místnosti v pátek mezi první desítkou voličů. Přes svůj vysoký věk dokázala jít k urně sama jen s pomocí francouzské hole. „Poprvé jsem volila, když mi bylo 21 let a od té doby volím stále stejně. Jsem katolička, takže stranu lidovou. Hlas jsem dala tomu, co je na kandidátce první,“ prozradila paní Hedvika, která se stále zajímá nejen o politiku, ale i společenské dění. Také ráda luští křížovky a osmisměrky.

K volbám jedině v kroji! Marie Dufková (85): Mám ho už 70 let

Za velikou událost považuje volby Marie Dufková (85) z Mrákova na Domažlicku. Vždy se proto vystrojí do slavnostního chodského kroje.

A nemohla se dočkat, už hodinu před začátkem čekala před volební místností. Byla také první, kdo v Mrákově odvolil. „Nažehlila a připravila jsem si svůj sváteční kroj. Ten už mám 70 let. Poprvé jsem ho měla na sobě, když jsem chodila do měšťanky v Domažlicích,“ svěřila se Dufková. Ta má doma ještě dalších 70 krojů. „Některý mám na svátky, jiné, když jdu na návštěvu a další jsou pracovní. Nic jiného než kroj jsem nikdy v životě na sobě neměla. Chodila jsem v něm i do práce, když jsem dělala v lese,“ smála se Dufková.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.