Američané našli po 44 letech ve Vietnamu sestřeleného pilota... živého! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Američané našli po 44 letech ve Vietnamu sestřeleného pilota... živého!

Fotografie
Fotografie (internal)

Před 44 lety byl americký seržant John Hartley Robertson sestřelen a prohlášen za mrtvého. Teď ale tvůrci dokumentu o vietnamské válce přišli s teorií, že veterán havárii vrtulníku přežil a oni ho dokonce ve Vietnamu našli!

Hartley se ztratil při speciální utajované misi v Laosu v roce 1968. Od té doby o něm nebyly žádné zprávy. Držitel filmové ceny Emmy Michael Jorgensen ale věří, že muž žije v jižní části Vietnamu! Tajemný seržant Robertson, jehož jméno je mezi 60 tisíci dalšími padlými a nezvěstnými vytesáno do památníku války ve Vietnamu, byl podle dokumentu Unclaimed (Nevyžádaný) zajat Vietkongem. Povstalci ho dlouhou dobu mučili, drželi v bambusové kleci a až poté ho pustili na svobodu.

Robertson, kterému by nyní bylo 76 let, ve Vietnamu začal nový život – vzal si tamní zdravotní sestru, která se o něj starala, když jej propustil Vietkong. Za 44 let se ani jednou nepokusil kontaktovat rodinu a postupně zapomněl i svůj rodný jazyk. Podle Jorgensena totiž utrpěl při havárii vrtulníku vážný úraz mozku.

„Poslouchal jsem ho několik hodin, čekal jsem, že se přizná, že si všechno vymyslel, ale nedal se. Neustále tvrdil, že je John Robertson, americký veterán,“řekl jeho bývalý spolubojovník Tom Faunce, který se se záhadným mužem setkal.

„Není pochyb, že je to on. Byla jsem si jistá, už když jsem ho viděla na videu, a když jsem chytila do dlaní jeho tvář a podívala se mu do očí, neměla jsem žádné další pochybnosti,“ svěřila se jeho sestra Jean Robetson Holly. Zda skutečně jde o ztraceného veterána, prozradí až testy DNA.

1753926:gallery:true:true

Přečtěte si
lillyli
3. 5. 2013 • 22:11

Ty nemáš vážný úraz, ale vážný nedostatek znalostí. Tehdy chodili do války i civilové...nikdo se jich neptal. To byl rozkaz! Byli tací, kteří se snažili se z toho vyvlíknout...např. prezident Clinton. Doposud je mu to vytýkáno, že se nezachoval dostatečně vlastenecky... Je vůbec možné, že jsi toto myslel vážně?

lipno
3. 5. 2013 • 07:18

Vážný ůraz mozku musel mít už předtím - jinak by se nevydal do CIZÍ země ZABÍJET !!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.