S Jiráskovou odešlo tajemství: Milovala stejného muže jako Švorcová | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

S Jiráskovou odešlo tajemství: Milovala stejného muže jako Švorcová

Jirásková a Švorcová milovaly stejného muže
Jirásková a Švorcová milovaly stejného muže (Aha! – Martin Hykl, Marek Pátek)

Obě toužily po usmíření, ale nakonec se ho nedočkaly. První z nich odešla Jiřina Švorcová (†83), která v sobě dlouho dusila nenávist vůči kolegyni z Vinohradského divadla a spolužačce z konzervatoře Jiřině Jiráskové (†81). Za jejich nevraživostí ale není konkurenční boj o vysněnou roli ani odlišné politické názory, ale herec Jiří Vala (†76).

Obě herečky do Vály zamilovaly v době, kdy byly zadané. Švorcová byla vdaná za dirigenta Jiřího Rohana, Jirásková tehdy byla manželkou Jiřího Pleskota. Představitelka ženy za pultem však měla svědomí čisté, protože její vztah byl nefunkční.

Švorcová si nevěru obhájila, Jirásková udělala v divadle trapas

„Toužil být neustále zamilovaný a šlo mu to dobře. Uměl okouzlit ženské. Měl svůj půvab, takže jsem se vlastně nedivila žádné holce, že mu podlehla. On to permanentní zamilování pro život potřeboval,“ zavzpomínala Švorcová na svého prvního muže pro magazín Blesk pro ženy. Právě Vala byl příčinou krachu jejího tříletého manželství.

To v případě Jiráskové měla nevěra dramatičtější průběh. „Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel Jiráskové manžel Pleskot a Jirkovi dal po představení přes hubu,“ odhalila herečka dění ze zákulisí divadla v biografické knize Jiřina Švorcová osobně.

Tato událost měla na vztah dvou hereček zásadní vliv. Už nikdy k sobě nenašly společnou cestu, přestože působily na jedné scéně. „Požádala jsem ji, aby odešla z mé šatny, kde jsme do té doby seděly, protože jsem si nedovedla představit, že bychom tam vedle sebe seděly dál, což ji urazilo. Nedivím se jí, ale já jsem si tenkrát nemohla pomoct,“ dodala Švorcová k jejich sváru.

„My jsme se rozešly z občanských důvodů někdy v 60. letech. Dost jsme spolu v té době hrály, a pak nám občanské postoje nedovolily, abychom se spolu dál stýkaly. Nikdy už jsme spolu nepromluvily,“ řekla po smrti Švorcové Jirásková.

1459572:gallery:true:true



Přečtěte si
alixie
19. 1. 2013 • 17:11

a ještě k tomu, když si dala do poslední vůle, že chce i s maminkou být pohřbena v rodinném hrobě Podskalských.

alixie
19. 1. 2013 • 17:10

Tak si myslím, že když p. Podskalský odkázal půl vily synovi a druhou polovinu p. Jiráskové, tak že p. Jirásková byla morálně povinna tuto svou polovinu synu milovaného muže odkázat, když navíc, sama žádnou rodinu neměla. Přece si dovedla představit, jakou by p. Podskalskému tím udělala radost. On si jistě nesl životem to břímě, že syna a jeho matku opustil kvůli milence.

hejhej
9. 1. 2013 • 12:58

Že o Valu měla zájem Švorcová a Jirásková píšete pořád dokola, nejde o žádné tajemství,trapní autoři redakce AHA.

rejpal3
8. 1. 2013 • 23:13

Já bych to neviděl tak černě - AHA! přece přibude další hrob, ke kterému bude moci chodit hlídkovat...

rejpal3
8. 1. 2013 • 23:12

Co je to tajemství? To je něco, co ví roky každý, jen pisálci z AHA! to právě objevili - a i ti už o tomto tajemství kdysi psali...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.