Osudy herců z pohádky Mrazík: Nejhůř skončil Ivánek: Zavřeli ho do vězení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Osudy herců z pohádky Mrazík: Nejhůř skončil Ivánek: Zavřeli ho do vězení!

Nejslavnější scéna, kdy má ruská pohádka šťastny konec – Nastěnka si bere Ivánka za muže.
Nejslavnější scéna, kdy má ruská pohádka šťastny konec – Nastěnka si bere Ivánka za muže. (TV Nova)

Jejich role známe nazpaměť, umíme citovat celé pasáže textů. Aby také ne, vždyť legendární ruská pohádka Mrazík patří k českým Vánocům stejně jako cukroví a dárky. Jenže o co známější nám jsou jednotlivé postavy, o to méně víme o osudech samotných herců. Nejhůř dopadl Eduard Izotov (†66), představitel samolibého Ivánka: Zavřeli ho za výměnu valut, navíc před smrtí v roce 2003 po šesti prodělaných mrtvicích a pádu skončil na invalidním vozíku, později zcela nepohyblivý na lůžku.

Byl to opravdu velký pád slavného herce. Kvůli jeho sebestřednosti se s ním rozvedla jeho první žena. Svazek s druhou partnerkou zase narušila nešťastná událost: Když se pokoušel na jedné z hlavních ulic v Moskvě vyměnit dolary za rubly, aby získal finance na stavbu dači, venkovního sídla za městem. Psal se rok 1983, a výměna valut byla stejně jako v tehdejším Československu považována za trestný čin ohrožení devizového hospodářství. Co na tom, že se za něj přimlouvali desítky slavných herců. Trest tříletého vězení mu byl sice o pár měsíců snížen, ani tak se ale base nevyhnul. Server csfd.cz uvádí, že se vrátil jako zlomený člověk. Nemohl zavadit o práci, prodělal mozkovou mrtvici, nemohl se hýbat, léčil se na psychiatrii. Na sklonku života už prý nepoznával ani vlastní děti, neorientoval se v místě ani v čase. Zemřel v roce 2003.

Naopak největší úcty a slávy si užívá paradoxně ta »nejzlejší« - Inna Čurikovová, která ztvárnila Marfušu. Dnes jí je 68 let a stále se naplno věnuje divadlu. „Dokud mi pánbůh dává sílu a lásku, tak se vynasnažím hrát,“ prozradila Inna, která má na kontě skoro čtyři desítky filmů, o divadelních a televizních rolích ani nemluvě, i hotovou sbírku titulů, řádů a ocenění.


Mrazík byl ale jen jeden. Nesouhlasila by však s pokračováním tohoto veleúspěšného díla. „Byl skvělý,“ mrkla šibalsky, přestože v Rusku velké ovace nesklidil. Dokonce když režisér Alexandr Rou (†67) dostal za pohádku zlatou medaili na festivalu v Benátkách, tak v Rusku o tom nikdo nevěděl. A Inna sama z něj na počátku nebyla nadšená. Když se viděla, chtěla od filmu odejít! „Připadala jsem si hrozně ošklivá,“ přiznala herečka, která dodnes umí louskat ořechy »po Marfušovsku«.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.