S tebou mě baví svět: Děti za své role dostaly 3000 korun! Proč film dodnes nenávidí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

S tebou mě baví svět: Děti za své role dostaly 3000 korun! Proč film dodnes nenávidí?

Představitelé dětských rolí na vyhlášení ankety Komedie století (1998)
Představitelé dětských rolí na vyhlášení ankety Komedie století (1998) (ČTK)

Díky filmu S tebou mě baví svět se neproslavila jen Jana Šulcová, která je tento týden k vidění ve VIP Prostřenu, ale i šestice dětí, jimž komedie Marie Poledňákové z roku 1983 změnila život.

Legendární film s Tebou mě baví svět si během každé televizní reprízy nenechají ujít sta tisíce diváků a právem jí náleží titul Komedie století. Protagonisté dětských rolí se ale u obrazovky příliš nebaví. Natáčení s přísnou režisérkou Marií Poledňákovou pro ně nebyl žádný med a za své nezapomenutelné výkony tehdy obdržely naprosto směšných 3 000 Kčs.

Z odměny si tak nic nenašetřili a museli se vyrovnat s posměchem. Nejvíce jim v v paměti utkvěla »koupací« scéna, kvůli níž se filmu S tebou mě baví svět vyhýbají.

„Trochu jsem se za film styděla. Koukám na něj až teď, v posledních letech. Dost jsem trpěla kvůli nahé scéně. Hned po uvedení filmu byly u kina vyvěšený fotky právě z koupání a moji spolužáci se na to jezdili koukat," řekla magazínu Story před časem představitelka Dášenky Zuzana Lisová. S její postavou jsou navždy spjaty mokré bačkůrky, kvůli nimž prožila doslova peklo.

„Ty se mi vrací ještě teď. Točilo se to ve sprše. Měla jsem zánět průdušek a oni mě koupali ve studený vodě,“ dodala.

S nahotou měl problém i Míša alias Václav Korda: „Asi do patnácti šestnácti let mi vysloveně vadilo, že jsem v tom hrál. Dělali si ze mě srandu, hlavně kvůli ty koupací scéně. V novinách vždycky vyjde fotka, kde jsme nahý. Jednou jsem přišel do kanceláře a měl jsem ji velkou na dveřích. Jen taktak jsem je stihl před klientem přibouchnout.“

Natáčení v Krkonoších, které si ve filmu zahrály na Beskydy, se neobešlo bez zranění. Představitelka Dášenky si hne první natáčecí den zlomila ruku. „Dva a půl měsíce jsem měla sádru až po rameno. Je to znát v té scéně v cukrárně, kde maminky plánují, jak chlapům výlet zpříjemní. Zabírali mě sice zezadu, ale mám jednu ručičku normální a druhou trojnásobnou,“ zavzpomínala Zuzana Lisová.

Dětské hvězdy komedie S tebou mě baví svět se naposledy veřejně sešly v roce 1998 na vyhlášení ankety Komedie století, v níž film Marie Poledňákové zvítězil. Ve světě filmu se nikomu z nich prorazit nepodařilo. Podívejte se, kam se ubíraly jejich cesty.



Matýsek (Lukáš Pelánek, 31)
Hláška Mates se pos*al, se s ním táhne celý život, přestože svou spojitost s filmem S tebou mě baví svět tajil až do střední školy. K natáčení se nikdy nevrátil a dal přednost kariéře pošťáka.

Dášenka (Zuzana Lisová, 34)
Dvojnásobná matka zasvětila život péči o děti. Vedle vlastních potomků se stará v porodnici o nedonošené novorozence. Než stačila dospět, zúročila svůj hlas v dabingu.

Míša (Václav Korda, 37)
Na základní škole snil o tom, že bude strojvedoucím, ale skončil jako úředník v bance. K herectví se občas vrátí alespoň jako loutkoherec.

Bertík (Marek Dvořák, 38)
Představitel Betíka zkoušel štěstí na FAMU, ale po neúspěšných přijímačkách na obor produkce vsadil na jistotu a podniká v oboru telekomunikačních služeb.

Pepíno (Cyril Křůpala, 35)
Vystudoval mezinárodní obchod a pracuje jako šéf marketingové komunikace ve společnosti Home Credit, již vlastní Petr Kellner. K filmu se v minulosti krátce vrátil, když v německé produkci kontroloval dialogy.

Kačenka (Marta Buchtíková, 36)
Odstěhovala se do Francie, kde se stala členkou náboženské sekty. S ostatními představiteli dětských rolí nekomunikuje.

 



Přečtěte si
lydye
1. 1. 2017 • 21:12

Vážená paní, máte práci? Pokud ano, buďte ráda, že ji máte, snad nechcete ještě výplaty, můžete být ráda pokud pracujete.

sylvie59
9. 1. 2013 • 00:54

Vždyť to bylo za bolševika, to je dneska asi tak 30.000,- Kč. A byly to dětské role. Proč by vůbec herci měli za svou práci brát horentní honoráře? Vždyť jsou rádi, že si vůbec zahrajou.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.